<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU iverksetter dataavtale med USA

EU er klar til å iverksette en avtale som skal sikre at europeiske borgere ikke risikerer å bli utsatt for statlig amerikansk spionasje på internett.

  Publisert 12. juli 2016 kl. 13.28
  Oppdatert 12. juli 2016 klokken 13.29
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 197 ord
  Kvinne forran PC - Foto - Scanpix

  EUs justiskommissær Vera Jourova og USAs handelsminister Penny Pritzker presenterte tirsdag den endelige versjonen av avtalen. Den erstatter den såkalte trygg havn-avtalen fra 2000 som ble stanset av EU-domstolen i oktober i fjor ettersom det ble vurdert at den ikke sikret personlige data godt nok når selskaper sender nettdata fra Europa til USA.Jourova kaller avtalen for «et robust nytt system» som skal beskytte europeernes personlige data, samt gi juridisk sikkerhet for næringslivet. Hun mener den er «en milepæl for personvernet i en tid der det å dele data driver fram vekst i enhver bransje».Selskaper som Facebook og Google har vært opptatt av å få slutt på det juridiske vakuumet som oppsto etter avgjørelsen i EU-domstolen i oktober.Avtalen innebærer blant annet at USA skal begrense praksisen med å samle inn store mengder usortert internettdata. I tillegg skal det utnevnes et eget amerikansk ombud som europeiske statsborgere kan klage til hvis de mener at de blir overvåket. Det skal også innføres bøter for selskaper som ikke retter seg etter loven. Avtalen skal gjennomgås én gang i året. Den vil tre i kraft få timer etter at EUs medlemsland er blitt formelt orientert om at avtalen er på plass. (©NTB)