<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Merkel med omfattende plan for økt sikkerhet

Statsminister Angela Merkel vil at Tyskland skal være åpent for flyktninger, men forsikrer at myndighetene vil gjøre alt de kan for å skjerpe sikkerheten.

  Publisert 28. juli 2016 kl. 17.26
  Oppdatert 28. juli 2016 klokken 17.28
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 271 ord
  Tysklands statsminister Angela Merkel og europakommisjonens president Jean-Claude Juncker AP Photo/Mindaugas Kulbis

  Merkel har fått kritikk fra mange som mener at de siste dagers terrorhandlinger er et resultatet av landets åpne flyktningpolitikk. Tyskland har opplevd to IS-tilknyttede terrorhandlinger på under én uke.Under en pressekonferanse i Berlin torsdag la Merkel fram en plan på ni punkter for å skjerpe sikkerheten. Blant annet skal forsvaret kunne bidra dersom det skjer store terrorangrep, og spesialstyrker skal trenes for å delta i antiterroroperasjoner.BeskyttelseMerkel understreket samtidig at Tyskland vil stå ved sine grunnleggende prinsipper og fortsatt gi beskyttelse til dem som trenger det. Å endre asylpolitikken er ikke aktuelt.– Angriperne ønsker å undergrave vår følelse av fellesskap, vår åpenhet og villighet til å hjelpe folk i nød. Det avviser vi bestemt, sa statsministeren.Hun advarte imidlertid om at det er kommet mange islamistiske krigere fra Syria til Europa, og at det derfor er nødvendig med nye tiltak.Hun beskrev angrepene på tysk jord som «sjokkerende og deprimerende» og innrømmet av gjerningsmennene hadde hånet Tyskland ved å utgi seg som flyktninger.Ikke generalisereMerkel presiserte at det ikke er snakk om å mistenkeliggjøre alle muslimer, og at Tyskland ikke er i krig med islam – men fører kamp mot terror.Tidligere torsdag meldte nyhetsbyrået DPA at myndighetene i delstaten Bayern ønsker å endre den tyske grunnloven slik at landets forsvar kan delta i bekjempelsen av terror.Blant andre tiltak i planen er opprettelsen av et varslingssystem som skal avdekke radikalisering i en tidlig fase, mer systematisk utveksling av opplysninger mellom EU-landene, dannelsen av et byrå som skal følge med på elektronisk trafikk, skjerpet lovgiving på EU-nivå for å gjøre det enda vanskeligere å eie og selge våpen samt økt deportering av asylsøkere med avslag. (©NTB)