<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Militærkupp i Tyrkia - eksplosjon i Ankara

Tyrkiske medier melder at flere holdes som «gisler» i hærens hovedkvarter i Ankara. Flyplassen i Istanbul er stengt, ifølge flere medier.

    Publisert 15. juli 2016 kl. 23.52
    Oppdatert 16. juli 2016 klokken 00.08
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 400 ord

    Det tyrkiske militæret opplyser på statlig TV at det har tatt makten i landet og viser til mer autoritært styre og økende terrorisme. Det er innført unntakstilstand og portforbud i landet.– General Hulusi Akar har blitt tatt som gissel av en gruppe i militæret som forsøker seg på et opprør, melder det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu, som hevder å ha opplysningen fra troverdige kilder.Samtidig siterer CNN-Turk forsvarsminister Fikri Isik som omtaler uttalelsen som «en pirat-uttalelse».Tidligere har militæret gjennom flere tyrkiske medier meldt at de har tatt full kontroll over makten.I tillegg meldes det at det er erklært unntakstilstand og portforbud i landet.– Ikke kuppTyrkias statsminister Binali Yildirim sa få minutter tidligere i et intervju med tyrkisk fjernsyn at en gruppe er involvert i et «ulovlig forsøk», men at det var feil å kalle det et kupp.– Vi kommer ikke til å tillate dette forsøket. De som utfører denne ulovlige handlingen, kommer til å betale den høyeste pris, sier Yildirim på telefon til fjernsynskanalen NTV.Oppfordrer folket til å gå ut i gateneTyrkias president Recep Tayyip Erdogan fordømmer det han kaller kuppforsøk og ber folk gå ut i gatene for å protestere mot kuppmakerne.Erdogan kom med uttalelsen via en mobilsamtale med CNN Turk etter at militæret sier de har tatt makten i landet. Kuppmakerne har erklært unntakstilstand og innført portforbud.Erdogan hevder at et lite mindretall innen militæret står bak kuppforsøket.– Det ligner et velorganisert kupp fra sentrale personer i militæret, ikke bare et par oberster, sier imidlertid en EU-kilde til nyhetsbyrået Reuters.Det tyrkiske presidentkontoret vil ikke si hvor Erdogan befinner seg, men sier han er på et sikkert sted. Det har vært en kraftig eksplosjon i den tyrkiske hovedstaden Ankara, melder flere nyhetsmedier.Ifølge CNN Turk skjedde eksplosjonen i bygningen til en statlig TV-stasjon.Nyhetsbyrået Reuters siterer øyenvitner som forteller at et militærhelikopter har avfyrt skudd i området.StridsvognerTyrkisk fjernsyn viste sent fredag kveld bilder av stridsvogner utenfor Atatürk flyplass i Istanbul. Samtidig fløy kampfly lavt over hovedstaden Ankara, der øyenvitner også meldte om skyting. Både Bosporos-brua og Faith Sultan Mehmet-brua i Istanbul skal være helt eller delvis stengt.Tyrkia har en lang moderne historie med militærkupp. Sist gang hæren tok fullstendig kontroll over makten, var i 1980, da også grunnloven ble suspendert.I 1997 tvang militæret regjeringen fra makten i det som historikere har kalt et postmoderne kupp.(©NTB)Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i Tyrkia om å holde seg i ro og å registrere seg på reiseregistrering.no.