<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rapport: Saudi-Arabia angrep sivile mål

Den saudiarabisk-ledede koalisjonen har en rekke ganger bombet rent sivile mål i Jemen for å ramme landet økonomisk, ifølge organisasjonen Human Rights Watch.

  Publisert 11. juli 2016 kl. 08.26
  Oppdatert 11. juli 2016 klokken 08.31
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 278 ord
  Saudi Arabian capital Riyadh with the 'Kingdom Tower' photographed through a window of the 'Al-Faislia Tower' in the Saudi Arabian capital Riyadh. Saudi Arabias stock exchange has opened up to direct foreign investment for the first time. The decision to open up the Tadawul stock exchange on Monday comes at a crucial time for Saudi Arabia, whose revenue has taken a hit from the plunge in oil prices over the past year. The kingdom is the worlds largest exporter of crude. (AP Photo/Markus Schreiber, File)

  I en rapport går organisasjonen gjennom 17 luftangrep mot fabrikker, kommersielle lagre, en gård og to kraftstasjoner. Til sammen ble 130 mennesker drept og 171 såret.Angrepene var spesifikt rettet for å ramme sivile, økonomiske strukturer, heter det i rapporten, som ble lagt fram mandag.Krever internasjonal gransking– I fravær av troverdige og upartiske undersøkelser i Jemen, bør Saudi-Arabia og koalisjonsmedlemmene gå med på at disse og andre angivelig ulovlige angrep underlegges en internasjonal gransking, mener Human Rights Watch.Inntil Saudi-Arabia slutter med ulovlige angrep eller gjennomfører en gransking som holder uavhengig, internasjonal standard, bør landet utestenges fra FNs menneskerettighetsråd UNHRC, krever organisasjonen.I arbeidet med rapporten har organisasjonen intervjuet ofre og vitner til bombing av mål i Sanaa og Hodaida. De har lett etter mulige militære mål i området og har undersøkt våpenrester.Ifølge funnene syntes hvert av angrepene å innebære brudd på internasjonal lov og regler for krigshandlinger. Enkelte angrep kan til og med regnes som krigsforbrytelser, hevdes det.Mat- og medisinmangelRapporten viser til at flere fabrikker måtte avslutte produksjonen etter å ha blitt angrepet, og at hundrevis av arbeidere mistet levebrødet sitt.I en situasjon hvor mer enn 20 millioner mennesker har desperat behov for humanitær bistand, bidrar angrep på fabrikker til ytterligere mangel på mat, medisiner og andre nødvendige varer, mener Human Rights Watch, som hevder den saudiledede koalisjonen med overlegg forsøker å ramme Jemens sivile produksjon.– De gjentatte luftangrepene later til å ha til hensikt å ødelegge Jemens allerede nedkjørte økonomi i lang tid fremover, sier Priyanka Motaparthy, hovedforfatter bak rapporten.– Saudi-Arabia og andre koalisjonsmedlemmer har ikke vist noen interesse i å etterforske disse ulovlige angrepene eller å kompensere ofrene for liv og eiendom som har gått tapt, sier hun.