<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Brende forbereder seg på Trump som president

Utenriksminister Børge Brende møtte denne uken flere politikere som kan få viktige jobber i Hillary Clinton eller Donald Trumps administrasjoner.

  Publisert 18. sep. 2016 kl. 09.58
  Oppdatert 18. sep. 2016 klokken 10.02
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 462 ord
  Børge Brende. Foto: Scanpix

  På siden av en stor havkonferanse i den amerikanske hovedstaden denne uken fartet Brende (H) og hans diplomater rundt i Washington for å forberede seg på at en ny president skal flytte inn i Det hvite hus 20. januar neste år.– Det er en del av jobben. En norsk utenriksminister må ha god tilgang i Washington, det er vår nærmeste allierte. Det kan bety mye hvis det kommer opp saker som er viktige for Norge, sier Brende til NTB.Møtte mulig Trump-utenriksministerTorsdag møtte Brende den republikanske senatoren og Trump-tilhengeren Bob Corker på Capitol Hill. Han leder utenrikskomiteen i Senatet, og det spekuleres høylytt om han kan bli John Kerrys etterfølger som USAs utenriksminister om Trump vinner valget.Brende har tidligere sagt til NRK at «det er slik at man nesten ikke tror det man hører» om Trumps mange oppsiktsvekkende utspill i valgkampen. Særlig reagerte han på at Trump har sådd tvil om NATO-traktatens artikkel om at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle.– Jeg tar ikke stilling til de to kandidatene. Men når en kandidat sår tvil om NATO-solidariteten og artikkel fem, måtte jeg reagere. Det står jeg fast ved, sier Brende.Beroliget om TrumpHan ble beroliget etter møtet med Corker.– Corker var klar på at solidariteten i NATO er hellig. Men han sa at vi i Europa må gjøre mer for vår egen sikkerhet og bruke mer på forsvar framover, sier Brende til NTB etter møtet.Han har aldri møtt Trump, men har de siste årene hatt en rekke møter med Hillary Clinton, Trumps demokratiske rival.– Hun er veldig kunnskapsrik, har stor kjennskap til Norge og våre sikkerhetsutfordringer. Det er positivt, sier Brende, som sist møtte Clinton i fjor.Posisjonerer Norge for 2017Brende møtte også den pensjonerte generalen og tidligere CIA-sjefen David Petraeus, som måte gå av etter en utroskapsskandale i 2012, under sine to dager i Washington. De to diskuterte Syria og Afghanistan.– Vi kommer sikkert også til å diskutere presidentvalgkampen. Enkelte mener at han kan bli nasjonal sikkerhetsrådgiver hvis Clinton vinner, sa Brende før møtet.Sikkerhetsrådgiveren jobber i Det hvite hus og er en av presidentens viktigste rådgivere i utenrikspolitikken, for enkelte presidenter også viktigere enn utenriks- og forsvarsministerne.Følger valgkampenDe siste meningsmålingene viser at Trump er i ferd med å ta igjen Clintons forsprang, både nasjonalt og i de viktigste vippestatene.– Jeg hadde egentlig bestemt meg for ikke følge så godt med på målingene, men jeg må innrømme at det er en spenning knyttet til dette som gjør det vanskelig å ikke følge med, sier Brende om det som har vært en svært uvanlig valgkamp i USA.Også en rekke andre tidligere og nåværende toppolitikere står på Brendes tettpakkede agenda. Blant dem demokratene Bill Burns og Philip Gordon, to andre mulige regjeringsmedlemmer under Clinton.Richard Haass er en annen mulig Trump-utenriksminister som står på Brendes program.