<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Omfattende kameraovervåking på norske skoler

Flere tusen norske elever går på skoler med kameraovervåking. Datatilsynet kaller praksisen problematisk.

  Publisert 24. sep. 2016 kl. 08.52
  Oppdatert 24. sep. 2016 klokken 08.54
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 158 ord
  Overvåkningskamera - Foto: Scanpix

  Dagsavisen har kartlagt bruk av kameraovervåking på norske skoler og anslår at mellom 25.000 og 30.000 barn og unge går på skoler med overvåkingskameraer.Anslaget er basert på at 119 skoler har innrapportert praksisen til Datatilsynet, men tilsynet tror dette bare er toppen av isfjellet og at mange har unnlatt å melde fra.Juridisk rådgiver Gullik Gundersen i Datatilsynet sier at det skal veldig mye til før det er lov å overvåke barn på skolen.– På en skole er det ekstra problematisk. Barn er langt mer utsatte for denne type kontrolltiltak enn voksne. Det føles tyngre og kan føre til endret atferd. Overvåking på arbeidsplassen er regulert av arbeidsmiljøloven og man har verneombud og tillitsvalgte. Det har ikke barna, sier Gundersen til avisen.Dagsavisen har tatt kontakt med rektorene på skolene med innrapporterte kameraer. Avisen skriver at ett svar går igjen: De vil bli kvitt hærverk og kriminalitet på skolens område. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ønsker ikke å kommentere saken. (©NTB)