<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Åpent blant fredsprisfavorittene

Fredsprisfavorittene er som vanlig mange og spredte, og med en havarert fredsavtale i Colombia er også ekspertene i villrede.

  Publisert 6. okt. 2016 kl. 17.35
  Oppdatert 6. okt. 2016 klokken 18.01
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 370 ord
  Desmond Boylan

  Fredag offentliggjøres hvem av de rekordmange 376 nominerte som blir vinneren av Nobels fredspris for 2016. I oppløpet før utdelingen nevnes de hvite hjelmene – sivilforsvaret i Syria – av stadig flere som en favoritt.De 3.000 frivillige som hver dag risikerer livet for å hjelpe bombeofre, får støtte på lederplass i The Guardian som en symboltung og opplagt kandidat.GjengangereHos spillselskapene er det de greske mottakerne av flyktninger som har størst sjanse for å vinne, og dermed lavest odds. Betsson gir for eksempel 2,45 ganger innsatsen om «Greek Islanders» vinner prisen.Til tross for at avtalen har havarert, er spillselskapets nestfavoritt Colombias president Juan Manuel Santos og FARC-leder Rodrigo Londono, også kjent som Timoleon Jimenez. Skulle disse vinne, får du fem ganger pengene tilbake. Den irakiske menneskerettighetsaktivisten Nadia Murad gir 7,00 i odds.Blant dem som nevnes som mulige prisvinnere, er det også mange gjengangere, som pave Frans for sine reformer, den kongolesiske legen Denis Mukwege og Tysklands statsminister Angela Merkel.Klimaavtalen under COP-21, eller Parisavtalen, seiler også i medvind etter at både USA, India, Kina og EU har gitt grønt lys. Direktør Dan Smith ved det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI, er blant dem som har tro på at fredsprisen kan gå til Parisavtalen.Tirsdag understreket han overfor NTB at Parisavtalen er en stor seier for det internasjonale diplomatiet, og at den kan sees på som en fredsavtale fordi global oppvarming kan forsterke prosessene som føret fram til voldelige konflikter.Edward SnowdenNorges fredsråd plasserer Edward Snowden, som avdekket massiv amerikansk overvåking, som sin favoritt sammen med Kathryn Bolkovac og Arundhati Roy for deres arbeid mot militarisme og problematiske maktstruktur.Overfor nyhetsbyrået AFP framholder professor Lars Wallensteen ved Uppsala Universitet at forhandlerne bak atomavtalen med Iran, Ernest Moniz og Ali Akbar, kan ha gode sjanser til pris.– Når vi nå har sett at avtalen virker, bør dette være en sterk kandidat, sier Wallensteen.Russisk favorittDe siste årene har forhåndstipsene blitt gjort til skamme, og i forrige uke røk flere av nobel-eksperters favoritt ut med den overraskende avvisningen av fredsavtalen med FARC i Colombia i folkeavstemningen.Blant dem som nå mener Colombia definitivt er ute, er nobel-ekspert og direktør Kristian Harpviken ved Fredsforskningsinstituttet PRIO. Han har nå den russiske menneskerettighetsaktivist en Svetlana Gannuskaja som sin favoritt, og Edward Snowden på fjerdeplass. (©NTB)