<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TV-aksjonen samler inn penger til en pengebinge

Røde Kors har aldri vært rikere, med mer enn tre milliarder kroner på bok.

    Publisert 19. okt. 2016 kl. 11.02
    Oppdatert 28. nov. 2016 klokken 10.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 251 ord

    Årets TV-aksjon går til Røde Kors. I fjor gikk den til Regnskogfondet. Da ble det samlet inn 189 millioner kroner. Rekorden ble satt i 2014, med hele 251 millioner kroner til Kirkens Nødhjelp.- Hvor mye penger regner dere med å få inn? - Vi har levert en søknad med ambisjon om 230 millioner. Syria og Libanon er øremerket 38 millioner kroner, forteller kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum til Finansavisen.Men mere penger, nesten en fjerdedel av budsjettet skal brukes i Norge, 19 millioner kroner til flyktningarbeid og 36 millioner kroner til å gjennomføre årets TV-aksjon. Ifølge Finansavisen inkluderer sistnevnte beløp et undervisningsopplegg for norske skoleelever om krig, konflikt og regler i krig.Mjærum forteller at det kostet 34,7 millioner kroner å gjennomføre fjorårets TV-aksjon.I 2015 hadde Røde Kors omløpsmidler på vel tre milliarder kroner, skriver Finansavisen. Nesten 2,7 milliarder kroner av disse var plassert i verdipapirer. I tillegg kommer en kassabeholdning på 297 millioner kroner, pluss ulike fordringer. Omløpsmidlene økte i fjor med nesten 220 millioner kroner.Organisasjonen har aldri vært rikere.- Hva skal denne formuen brukes til? - Dette er ikke mer enn hva Røde Kors bør ha i reserve hvis alle inntektene forsvinner. Vi rører ikke aksjeporteføljen ut over å ta ut 90 millioner kroner i året. Dette er en reserve for helt ekstraordinære situasjoner, sier Mjærum til Finansavisen.Finansavisen har ikke undersøkt risikoen for et slikt bortfall. Men i fjor sto staten, primært Utenriksdepartementet, for oppunder halvparten av organisasjonens inntekter på 1,6 milliarder kroner. I fjor hadde organisasjonen et nettoresultat på 166 millioner kroner.