<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge kutter gigantoverføringer til Clinton-stiftelsen

På kort tid er Norges gigantoverføringer til den omstridte Clinton-stiftelsen nesten blåst bort.

Publisert 15. nov. 2016 kl. 13.15
Oppdatert 15. nov. 2016 klokken 14.56
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord

Etter rekordbidrag fra Norge til den omstridte Clinton-stiftelsen før valgåret, ligger bidraget nå i fritt fall. Finansavisen kan fortelle at neste års bidrag er ned 83 prosent fra toppåret 2015.- For 2016 er det planlagt utbetalinger til Clinton Health Access Initiative på totalt 35,9 millioner kroner, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet, i en epost til Finansavisen.Det er en femtedel av fjorårets bidrag, da nominasjonsvalgkampen før de amerikanske primærvalgene var i full gang, og Clinton-stiftelsen kom i søkelyset i amerikansk presse.Ifølge Finansavisen lå de årlige norske bidragene på 40 millioner kroner i gjennomsnitt fra 2007 til 2013. I 2014 ble bidraget mer enn tredoblet, til 129 millioner kroner. Og i 2015 økte de til 174 millioner kroner.- Norge har inngått flere avtaler hvor målet var å bidra til å redusere mødre- og barne-dødelighet i land med høy dødelighetsbyrde for å sikre fremgang på tusenårsmålene. De fleste avtalene utløp i 2015, parallelt med at arbeidet med tusenårsmålene ble avsluttet. Dette er årsaken til at utbetalingene var spesielt høye i 2014 og 2015, forklarer Solberg.Les også: Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk jaNorge har ikke inngått noen nye avtaler med Clinton-stiftelsen, som betyr at samarbeidet avsluttes neste år. Da vil de samlede norske bidragene til den omstridte Clinton-stiftelsen, ifølge Finansavisen, ha summert seg til 643 millioner kroner. Norge er dermed tredje største bidragsyter etter Saudi-Arabia og Australia, etterfulgt av en rekke arabiske gulfstater.Pengene har gått til to av stiftelsens programmer, primært Clinton Health Access Initiative (CHAI), men også Clinton Climate Initiative (CCI).- For 2017 er det planlagt utbetalinger til Clinton Health Access Initiative på 23 millioner kroner, skriver Solberg i en epost til Finansavisen. Det er ytterligere ned 36 prosent fra inneværende år. Til sammenligning mottok dette programmet 169 millioner kroner i 2015.