<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

29 parlamentsmedlemmer forlater sørkoreansk parti

De stifter et nytt parti og ønsker trolig Ban Ki-moon som presidentkandidat.

  Publisert 27. des. 2016 kl. 05.13
  Oppdatert 27. des. 2016 klokken 05.15
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 192 ord
  FNs generalsekretær Ban Ki-moon. Foto: AP

  29 parlamentsmedlemmer i Sør-Korea har forlatt regjeringspartiet Saenuri som følge av den politiske skandalen i landet. De 29 medlemmene av har brutt med krefter i partiet som ønsker å forbli lojale til president Park Geun-hye, som nasjonalforsamlingen i desember stemte for å stille for riksrett.Utbryterne planlegger å starte et nytt parti som foreløpig har fått navnet Det nye konservative partiet. Ifølge nyhetsbyrået AP vil gruppen trolig prøve å få avtroppende FN-generalsekretær Ban Ki-moon til å stille som deres presidentkandidat ved valget neste år.Ban har tidligere antydet at han vurderer å stille som presidentkandidat.– Jeg vil ta en seriøs vurdering på hva jeg kan gjøre for landet mitt, sa han på en pressekonferanse i forrige uke. Han viste til den politiske uroen i landet, og sa han forstår at «befolkningen lengter etter en nytt og inkluderende lederskap.»Den nåværende presidenten anklages for å være involvert i en korrupsjonsskandale tilknyttet venninnen Choi Son-sil. Choi er siktet for korrupsjon og maktmisbruk og anklages for å ha brukt sitt nære vennskap med presidenten til å påvirke regjeringen, samt til å presse selskaper til å gi store pengebeløp til en stiftelse hun selv skal ha beriket seg på. (©NTB)