<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ap-ordførerne mener Støre ikke bør ta over

Tre av fire Ap-ordførere mener partileder Jonas Gahr Støre bør si nei til å overta regjeringsmakten dersom Høyre-Frp-regjeringen går av på grunn av budsjettkrisen.

    Publisert 2. des. 2016 kl. 07.46
    Oppdatert 2. des. 2016 klokken 07.48
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 308 ord

    – I denne saken mener jeg regjeringen selv har rotet det til ved å stille et ultimatum til samarbeidspartiene. De må rydde opp selv i denne svært amatørmessige håndteringen av saken, sier Haugesund-ordfører og Rogaland-fylkesleder Arne-Christian Moen til Nationen.Bare 21 Ap-ordførere svarer ja på Nationens spørsmål om partiet bør gripe regjeringsmakten, eller vise til det borgerlige flertallet dersom Solberg-regjeringen går av nå. 61 mener svaret bør bli nei, mens fire ikke vet, eller er usikre.Også blant fylkeslederne i Ap er rådet det samme. Av de 14 som har svart, er det ingen som uten forbehold tar til orde for at partiet bør gripe makten.Oslo-leder Frode Jacobsen mener et eventuelt regjeringsskifte bør skje etter valget og at regjeringspartiene har ansvaret for å sikre landet et budsjett, men legger til:– Dersom det blir full borgerlig kollaps, må Ap som landets største parti alltid være rede til å ta det ansvaret som situasjonen pålegger oss, sier han.Venstre-ledere holder på borgerlig samarbeidKlassekampen har snakket med 14 av Venstres 18 fylkesledere. Ti vil at Venstre skal holde seg på den borgerlige siden, mens fire er i varierende grad åpne for å vurdere et samarbeid med Ap. Alle gir imidlertid full støtte til bruddet i forhandlingene om statsbudsjettet.Selv om fylkeslederne vil ha en borgerlig regjering, vil de helst ha en annen variant enn den landet har i dag. Espen Opheim, leier i Oslo Venstre, er en av dem som mener en blågrønn regjering ville være det beste:– Jeg mener fremdeles at mange andre ting enn bare klima tilsier at vi bør prøve å få til et samarbeid på borgerlig side. Vår primærregjering er Venstre, Høyre og KrF. Det handler om ting som skole, næringsliv og synet på organisering av offentlig sektor, seier Opheim.Ingen av fylkeslederne Klassekampen har snakket med, vil si noe om hvordan de tenker seg et eventuelt parlamentarisk flertall bak en sentrum-høyre-regjering. (©NTB)