<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Valgresultatene i Nederland er klare

Statsminister Mark Rutte i Nederland står igjen som valgvinner med 33 seter i parlamentet. Islam- og EU-motstander Geert Wilders får 20 seter.

Publisert 16. mars 2017 kl. 08.16
Oppdatert 16. mars 2017 klokken 08.20
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
Prime Minister Mark Rutte of the free-market VVD party celebrates after exit poll results of the parliamentary elections were announced in The Hague, Netherlands, Wednesday, March 15, 2017. (AP Photo/Patrick Post) Patrick Post

morgentimene torsdag var 93,5 prosent av stemmene opptalt.Da var det klart at Mark Ruttes parti DVV har fått 21,2 prosent av stemmene, mens Geert Wilders' parti PVV er nummer to med 13,1 prosent. På tredjeplass følger kristeligdemokratene med 12,6 prosent av stemmene, rett foran Demokratene med 12,1 prosent. Omregnet i mandater betyr dette 33 plasser for Ruttes parti, 20 plasser til Wilders og de to neste på lista får 19 seter hver av parlamentets 150 seter.Valgoppslutningen var på hele 81 prosent, 6 prosentpoeng mer enn ved forrige valg og høyeste oppmøte på 30 år.Lettet og skuffetRutte strålte på valgvaken etter hvert som valgdagsmålinger og opptellinger rullet inn.– Det ser ut til at VVD blir det største partiet for tredje gang på rad. I natt skal vi feire litt, sa Rutte.– Dette er en kveld da Nederland, etter brexit, etter det amerikanske valget, sa "stopp" til en feilaktig type populisme, la han til.Wilders gratulerte Rutte med valgseier, men mente også at PVV med sin framgang burde være stolte:– Vi er blant valgvinnerne, men jeg ville naturligvis heller at vi var det største partiet. Vi fikk ikke de 30 plassene vi håpet på, sier han.Han gjentar det han har påpekt gjennom valgkampen: Han ser på det som en seier at hans parti har påvirket politikken i Nederland i stor grad. Han tar gjerne imot invitasjoner til samarbeid med andre partier, og han er klar til å bidra i regjering om han blir bedt om det.– Hvis det ikke går vil vi støtte regjeringen når det trengs i saker som er viktige for oss, sier Wilders.De fleste av landets mange partier har lovet at et samarbeid med Wilders ikke kommer på tale.EuroforiInnimellom uttalelser til pressen tok Rutte seg tid til å prate med kolleger fra andre EU-land, hvorav flere var svært lettet over valgseieren.– En klar seier over ekstremismen. Verdiene åpenhet, respekt for andre og tro på Europas framtid er eneste virkelige måten å møte de nasjonalistiske impulsene og isolasjonismen som ryster verden, sier Frankrikes president François Hollande.Den tyske statsministeren Angela Merkel gratulerte Rutte på telefon, og sa hun ser fram til å fortsette samarbeidet som venner, naboer og europeere. President Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen var også vært på tråden:– Et valg for Europa, et valg mot ekstremister, oppsummerte han.Italias statsminister Paolo Gentiloni ytret seg på sosiale medier:– Ikke noe #Nexit. Anti-EU-høyreflanken har tapt valget i Nederland.Fra Skottland fattet førsteminister Nicola Sturgeon seg i korthet da hun med ett ord avslørte hva hun syns om meldingen om at Wilders tapte valget:– Bra.(©NTB)