<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Abbas vil ikke lenger betale for strøm til Gaza

President Mahmoud Abbas vil ikke lenger betale strømregningen for Gazastripen der Hamas har makten, opplyser Israel.

Publisert 28. apr. 2017 kl. 06.14
Oppdatert 28. apr. 2017 klokken 06.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 321 ord

Ifølge israelske myndigheter opplyste den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden torsdag at regningen for elektrisiteten Israel selger til Gazastripen, fra og med nå vil forbli ubetalt.President Mahmoud Abbas, som leder Fatah-partiet, har tidligere truet med å legge økonomisk press på rivalene i Hamas.Den palestinske selvstyremyndigheten har ikke kommentert opplysningen, men Hamas fordømmer beslutningen.– Det er helt ulogisk at Gazastripen, som er beleiret, fratas elektrisitet, vann og helt grunnleggende behov som følge av politiske grunner, sier Hamas-talsmannen Ismail Radwan.Nødstrøm til sykehusFNs nødhjelpskontor OCHA er bekymret for konsekvensene for Gazastripens 1,9 millioner innbyggere og ber alle parter om å samarbeide for å sikre strømforsyningen.– Med strømbrudd 20 timer daglig og nødlagre med brennstoff som er i ferd med å gå tomme, går grunnleggende tjenester i stå, sier OCHA-koordinator Robert Piper.Han opplyser at FN-organet nå har bevilget rundt 4 millioner kroner fra et nødfond slik at sykehusene på Gazastripen har nok strøm til å yte grunnleggende helsetjenester.Israelske aktivister advarerIsrael har innført en streng blokade av den palestinske enklaven, og det samme har Egypt. Området har den siste tiden bare hatt elektrisitet noen timer daglig.Israelske myndigheter har ikke sagt at de vil slå av strømmen som følge av at palestinerne ikke lenger vil betale regningen. Den israelske menneskerettighetsgruppen Gisha advarer om katastrofale konsekvenser dersom det skjer.– Å redusere volumet på strømmen som leveres fra Israel til Gazastripen, er en rød linje som ikke kan overtredes, sier Gisha i en uttalelse.Abbas til USAHamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen. USA svarte med å ruste opp de palestinske Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene, noe som resulterte i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen.Hamas jaget sikkerhetsstyrkene ut av Gaza, og Abbas svarte med å oppløse regjeringen. En midlertidig regjering utnevnt av Abbas har siden styrt på Vestbredden, mens Hamas har beholdt makten på Gazastripen.Abbas' beslutning om ikke lenger å betale strømregningen, kommer uka før han reiser til Washington på invitasjon fra president Donald Trump.(©NTB)