<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bøndenes protestaksjon ved varelagre i gang

Fredag morgen var bøndene i full gang med protestaksjonen mot landbruksoppgjøret. På Kalbakken i Oslo slapp ingen av ASKOs lastebiler forbi traktorene (utvidet).

Publisert 19. mai 2017 kl. 06.46
Oppdatert 30. aug. 2019 klokken 04.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord

Like før klokken 6 dukket de aksjonerende bøndene opp med sine traktorer ved ASKOs grossistlager på Kalbakken. I det fuktige tåkehavet var 20–30 bønder på plass med fire traktorer som de hadde parkert utenfor portene.Traktorene er parkert slik at trafikken kan kjøre forbi, men lastebilene kommer verken inn eller ut.Mellom 200 og 300 bønder har planlagt å blokkere utkjøringen av varer fra Norgesgruppen, Coop og Remas grossistlagre over store deler av landet fredag morgen. Blokadene er en protest mot landbruksoppgjøret, der det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom regjeringen og bøndene.– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge, sa leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, til NTB torsdag kveld.Torsdag aksjonerte bønder langs veier og i butikker landet over, men fredag trappes altså aksjonen opp. Konsekvensen blir færre matvarer i butikkhyllene.– Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat, sier Bartnes.– Vi har et godt grunnlag å gjennomføre aksjonen på, og organisasjonen er godt rigget for å gjennomføre aksjonen. Medlemmene våre er frustrerte over at vi ikke fikk til et forhandlingsresultat, sier bondelagslederen.- Vi er en uskyldig partKommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen, som eier ASKO, fikk informasjon om den varslede blokaden torsdag kveld.–Vi informerer lagrene nå i kveld om denne nyheten, men vi vet ikke noe om omfanget eller tidsrammen. Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten, som vi da er en uskyldig part i. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sa han til NTB i går.Norgesgruppen hadde da ikke planlagt å gjøre noe for å få fjernet blokadene. De ville vente med reaksjoner til de hadde oversikt over detaljene i aksjonen.–Vi anmoder alle våre ansatte om å opptre ryddig og fornuftig når det gjelder dette. Vi håper aksjonene er av tidsavgrenset art og at det ikke fører til unødvendig matkasting når logistikken blir stoppet, sa han.(©NTB)