<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Egypt kommer strømløse Gaza til unnsetning

Egypt sender 1 million liter diesel til Gazastripen, som skal brukes til å fyre opp det eneste kraftverket i den strømløse enklaven.    

Publisert 14:26 21. juni 2017
Oppdatert 14:27 21. juni 2017
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
Israel angriper mål i Gaza. Foto: REUTERS/Amir Cohen

Gazastripens nesten to millioner innbyggere har nå bare strøm to-tre timer i døgnet, fordi president Mahmoud Abbas nekter å betale strømregningen og Israel derfor har kuttet forsyningen.Det eneste kraftverket på Gazastripen ble bombet i et israelsk angrep i 2006 og kom aldri skikkelig i drift igjen. I april stanset det helt. Da var det slutt på dieselen.Qatar og Tyrkia betalte for den siste dieselleveransen, men en krangel mellom Hamas og Abbas om avgift på importert diesel, har gjort det vanskelig å få i stand nye avtaler om leveranser.Til unnsetningNå kommer Egypt området til unnsetning, ved å love 1 million liter diesel til kraftverket på Gazastripen. De første åtte tankbilene passerte grenseovergangen i Rafah onsdag, og ytterligere 14 var ventet. 1 million liter vil sikre drift ved kraftverket i to til tre dager, opplyser lederen for elektrisitetsselskapet på Gazastripen, Samir Moutair.Total kollapsFN har advart mot følgene av strømmangelen og frykter "total kollaps" av grunnleggende tjenester, blant annet i helsesektoren.Hjelpeorganisasjoner frykter også epidemier ettersom den beleirede enklavens eneste renseanlegg er ute av drift og tonnevis av urenset kloakk pumpes rett ut i Middelhavet hver eneste time.Sykehusene sliter og er avhengige av egne aggregater. Kjøleanlegg og medisinsk utstyr som kuvøser og pustemaskiner skrur seg av og på, og operasjoner må settes på vent.Vannpumper stopper, og det samme gjør da tilgangen på drikkevann. Vaskemaskiner må brukes midt på natta, og innholdet i frysere blir ødelagt.Langvarig stridDet er den langvarige striden mellom Abbas' parti Fatah, som styrer på Vestbredden, og Hamas som styrer på Gazastripen, som har fått den palestinske presidenten til å legge regningene i skuffen og dermed stanse strømforsyningen til Gazastripen.Hamas vant i 2006 valget i de palestinske områdene, men ble året etter fratatt regjeringsmakten av Abbas og har siden måttet nøye seg med å styre på Gazastripen.(©NTB)