<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Britene vil ha fortsatt åpen grense til Irland

Storbritannia ønsker å beholde den åpne grensen til EU-nabo Irland også etter brexit.

  Publisert 16. aug. 2017 kl. 05.43
  Oppdatert 16. aug. 2017 klokken 05.44
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 126 ord
  bridge over the river Liffey in central Dublin , Ireland Irland.(AP Photo/Peter Morrison)

  Å unngå fysiske sperringer eller installasjoner langs grensen mellom Nord-Irland og republikken i sør, vil ha høyeste prioritet i forhandlingene med EU. Ønsket om en fortsatt åpen grense kommer fram i dokumenter det britiske brexit-departementet har offentliggjort i forkant av forhandlingene som starter 28. august.Regjeringen i London sier den vil beholde retten til fri bevegelse mellom Storbritannia og Irland, noe som er nedfelt i en avtale fra før EU var en realitet. Det er ikke klart om britene vil kontrollere borgere fra andre land som krysser grensen.– Begge sider må være fleksible og kreative når det gjelder grensespørsmålet i Nord-Irland. Vår første prioritet er å unngå fysisk infrastruktur ved grensen og gå tilbake til tidligere tiders grensestasjoner. Det er fullstendig uakseptabelt for Storbritannia, sier en regjeringskilde.