<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA-ekspert: Det er sånn Trump er

USA-ekspert Jan Arild Snoen sier Trump ikke klarer å være «vanlig» politiker, og at han likestiller rasister og dem som kjemper for frihet og likhet.

  Publisert 16. aug. 2017 kl. 13.31
  Oppdatert 16. aug. 2017 klokken 13.32
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 575 ord
  President Donald Trump reacts after addressing a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Feb. 28, 2017. (Jim Lo Scalzo/Pool Image via AP) Jim Lo Scalzo

  – Det er sånn Trump er. Han klarer ikke holde seg til budskapet. Den ene dagen sier han det han mener. Så blir han presset til å komme med en mer normal uttalelse der han tar avstand fra vold og rasisme. Men det er ikke egentlig ham, sier USA-kjenner Jan Arild Snoen til NTB.Han mener at den siste runden i kjølvannet av hendelsene i Charlottesville i Virginia igjen avslører hvordan presidenten er som politiker og hvor hans sympatier ligger.– Han lar seg lett provosere av et pressekorps som han bare har forakt til overs for. Og da kommer det han egentlig mener fram, nemlig at det også er en venstreside i USA som kan bruke voldelige midler. Trump ser seg dessuten som en nasjonalist, dog ikke sånn at han støtter de ekstreme kreftene som kom til uttrykk i Charlottesville, sier Snoen.Han mener at de ekstreme på høyresiden, ytre del av det konservative USA, ser Trump som sin mann i Washington, og at Trump har sympati for dem som vil beholde omstridte og symboltunge statuer, som den av sørstatsgeneral Robert E. Lee på torget i Charlottesville.Hvit overmaktMarsjen ble angivelig arrangert som en protest mot fjerningen av general Lee, og det var en broket forsamling av Ku Klux Klan-medlemmer, snauskaller, nynazister og diverse grupperinger som forfektet hvit overlegenhet som toget gjennom byen. Flere viftet med naziflagg, andre var tungt bevæpnet.Motdemonstrasjonen var tallrik, og en rekke mennesker ble skadd i gatekamper. Det hele kulminerte med at en 20-årig nazisympatisør kjørte rett inn i en folkemengde og tok livet av en 32 år gammel kvinne.Først to dager senere kom Trump med en tydelig fordømmelse av de høyreradikale gruppene som hadde demonstrert i byen. Under en pressekonferanse tirsdag snakket presidenten om at også motdemonstrantene hadde skyld i volden som oppsto.– Trump tror ikke det vil slå negativt ut å fordele skyld mellom høyre og venstre. Han mener snarere han har levert en balansert reaksjon. Dessuten ser han pressen som løgnere og eventuelle kritikere fra et eget parti som sveklinger, sier Snoen.Han legger til at Trump lever i en boble og at det er tvilsomt om stabssjef og tidligere general John Kelly klarer å etablere orden og disiplin i Det hvis hus, inkludert kontroll med presidentens ryggmargsreflekser.Ikke noe opprørSnoen tror ingen i Senatet er villig til å lede noe opprør av noe slag mot Trump, selv om de finner uttalelsene hans usmakelige og grove. Senatorene har i mange politiske saker samme agenda som presidenten, og biter i seg hans aparte framtreden i den ene situasjonen etter den andre.– Partiet har en lojal base i Kongressen, og partiet nøler med å yppe til kamp. Det ligger ikke an til noe dramatisk skifte i Senatet. Men en eventuell voksende misnøye kan vise seg som en gradvis prosess fram mot det viktige mellomvalget neste år, sier Snoen.Han ser ingen republikanske lederskikkelser som kan stå i spissen for et opprør mot presidenten. John McCain er alvorlig syk og på vei ut. Dette gir ham en moralsk styrke, men senatoren er ingen maktfaktor. Han er dessuten ganske uberegnelig, mener Snoen.Kampen mot statuer ser USA-eksperten som et oppgjør med rasefordommer og diskriminering, aktuelle konflikter med historiske røtter tilbake til slavetiden og borgerkrigen.– De er symboler på konflikter som stadig er reelle for mange i USA. Diskrimineringen er ikke over. Men hovedstrømningene i det amerikanske samfunnet går i retning av å fjerne disse historiske levningene. De ytterliggående høyremiljøene er på vikende front, derfor holdes disse marsjene, sier Snoen.(©NTB)