<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venstre har de minst lojale velgerne

Hele 32 prosent av velgerne skiftet parti ved stortingsvalget i høst. Venstre har de minst lojale velgerne og Senterpartiet de mest lojale.

Publisert 8. nov. 2017 kl. 09.18
Oppdatert 8. nov. 2017 klokken 09.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord

Det viser tallene fra velgerundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) og Institutt for samfunnsforskning har gjennomført.Venstre, som fikk en oppslutning på 4,4 prosent ved valget i høst, beholdt bare 34 prosent av velgerne fra fire år tidligere, viser foreløpige tall. For Miljøpartiet De Grønne var andelen 44 prosent. Disse to partiene hadde i særklasse de minst lojale velgerne.Senterpartiet beholdt 86 prosent av de velgerne de hadde i 2013, mens Rødt beholdt 84 prosent av sine velgere fra forrige stortingsvalg.Også Høyres velgere er lojale, partiet beholdt 70 prosent av sine velgere, mens for Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er tallet for begge partier 67 prosent. KrF beholdt 64 prosent og SV 60 prosent av sine velgere sammenlignet med forrige stortingsvalg.Velgervandringer mellom partier som ideologisk ligger nær hverandre, er hyppigere enn vandringer på tvers av «blokkene», skriver SSB.Rødt og Arbeiderpartiet utveksler flest velgere med partier på rødgrønn side, mens Høyre og Fremskrittspartiet utveksler flest med partier på borgerlig side. SV og MDG taper begge stemmer til Rødt, men vinner samtidig stemmer fra Venstre.SV og Sp vinner imidlertid stemmer fra begge sider, mens KrF taper til begge.(©NTB)