<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Trygve Hegnar: Sex and the City

Politikere og sex-historier er ikke vårt favorittema, men denne uken har vært så sensasjonell at det knapt er til å tro.

Publisert 14. jan. 2018 kl. 00.38
Oppdatert 14. jan. 2018 klokken 11.50
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 446 ord

Trygve Hegnar: Sex and the City

Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen lørdag 13. januar 2018.Det begynte med Arbeiderpartiets Trond Giske som måtte gå av som nestleder (for alltid) og finanspolitisk talsmann på grunn av sextrakassering og upassende oppførsel og maktmisbruk overfor yngre Ap-politikere, og deretter førte #MeToo-kampanjen til at likene ramlet ut av skapene på løpende bånd.Stortingsrepresentant Ulf Leirstein fra FrP innrømmer uakseptabel oppførsel ved å ha sendt eposter med hardporno til unge partifeller, herunder en 14-årig gutt, og Leirstein som er FrPs justispolitiske talsmann, tar timeout og stiller alle sine tillitsverv i bero. Men stortingsrepresentant vil han være de kommende fire årene. Som også Giske.Leirsteins forsvar er at han ikke «ønsket å krenke noen». Han er lei seg og beklager dårlig dømmekraft.Dagen etter trekker Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise seg fra sin politiske stilling fordi «flere har reagert på min atferd.» Han har gjort ting han ikke burde ha gjort, sagt ting man ikke burde ment og inngått «relasjoner» man ikke burde inngått.Det har sikkert med sex å gjøre, og ligner mye på Trond Giskes adferd og oppførsel.Riise er blitt konfrontert med dårlig dømmekraft og innrømmer og beklager dette. Uten at det foreligger varslermeldinger.Så er det «samfunnstoppen» i Tromsø som er siktet for å ha skaffet seg seksuell omgang (med menn) ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold (straffeloven paragraf 295, bokstav A. Den siktede (ikke tiltalt eller dømt!), som ble varetektsfengslet for fire uker torsdag, er tidligere fiskeriminister, fylkesmann og Høyre-politiker Svein H. Ludvigsen.Ifølge sin forsvarer erkjenner ikke Ludvigsen noe skyld og stiller seg uforstående til siktelsen.Det er trolig derfor pressen bare opererer med «samfunnstopp», men det fører bare til at mange andre blir mistenkeliggjort.Uken toppet seg så med at nettstedet Resett, som Øystein Stray Spetalen og andre finanskjendiser har aksjer i, skrev om at Venstres leder, Trine Skei Grande, i 2008 hadde «samleie på en åker med en beruset 16 år gammel gutt under et bryllup hvor hun og gutten var gjester». Dette skal ha blitt bekreftet av guttens (offerets) familie, men familien har ikke ønsket å varsle om dette.Venstres daværende partileder, Lars Sponheim, ønsker ikke å kommentere saken, og det gjør heller ikke Venstres pressesjef, Jan-Christian Kolstø, nå.Trine Skei Grandes seksualliv er ikke noe vi er særlig interessert i, og som hun vel bør ha for seg selv, men #MeToo-bølgen rammer altså nå mange.Giske, Leirstein, Tonning Riise, Ludvigsen og Skei Grande.På en uke.Vi tror ikke politikere er mer umoralske enn gjennomsnittsbefolkningen, men alkohol, makt og festekulturer har åpenbart skapt grobunn for seksuelle trakasseringer og overgrep.I AUF har de visstnok lansert begrepet at man ikke puler nedover.Høres smart ut, men det kommer for sent til å redde Trond Giske. Trine Skei Grande kommer i en annen stilling.