<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verdensbanken: Gazastripens økonomi er i fritt fall

Gazastripens økonomi er i fritt fall, og Israel og verdenssamfunnet må bidra for å unngå umiddelbar kollaps, heter det i en rapport fra Verdensbanken.

Publisert 25. sep. 2018 kl. 10.25
Oppdatert 25. sep. 2018 klokken 10.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 138 ord

Gazastripens økonomi er redusert med 6 prosent i årets første kvartal. Arbeidsledigheten er nå over 50 prosent, mens den har passert 70 prosent for ungdommen, ifølge rapporten fra Verdensbanken tirsdag.Rapporten viser til flere medvirkende årsaker til at Gazastripens økonomi har krympet: Israel og Egypts blokade, budsjettkutt i regi av Hamas' rivaliserende palestinske selvstyremyndighet, og reduksjon i internasjonale bidrag til palestinerne, spesielt fra USA.Verdensbankens regiondirektør Marina Wes sier at «en kombinasjon av krig, isolasjon og intern dragkamp har etterlatt Gazastripen i en lammende økonomisk tilstand og forverret menneskelige lidelser».Wes sier den stadig vanskeligere økonomiske situasjonen på Gazastripen «har nådd et kritisk punkt».Verdensbanken oppfordrer Israel til fjerne restriksjoner på handel og bevegelse av varer og mennesker for å bedre Gazastripens økonomi. Verdensbanken oppfordrer også til å utvikle «legitime institusjoner som kan regjere på Gazastripen på et åpent og effektivt vis».(©NTB)