<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nei, Listhaug la ikke ned alle kjøkkenene på sykehjem

  Publisert 14. mai 2019 kl. 10.30
  Oppdatert 29. aug. 2019 klokken 18.16
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 735 ord

  Nei, Listhaug la ikke ned alle kjøkkenene på sykehjem, melder Faktisk.noPåstand«Listhaugs som eldreminister? Hun som (...) la ned alle kjøkkenene på sykehjem (...)»Tone Tellevik Dahl, Arbeiderpartiet, 03.05.2019Twitter Konklusjon: Faktisk helt feilDet er feil at Sylvi Listhaug (Frp) la ned alle kjøkkenene på sykehjemmene da hun var byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo. Sykehjemsetaten ville sentralisere produksjonen av varm mat, men Listhaug bestemte at alle sykehjem som ønsket det, skulle få beholde sine egne kjøkken. Fem sykehjem valgte å gjøre dette.GjennomgangReaksjonene lot ikke vente på seg da Sylvi Listhaug (Frp) ble utnevnt som eldre- og folkehelseminister 3. mai. Bare et drøyt år tidligere måtte Listhaug gå av som justis- og innvandringsminister etter et kontroversielt Facebook-innlegg  .En av dem som reagerte på utnevnelsen av Listhaug, var byråd for helse, eldre og arbeid i Oslo, Tone Tellevik Dahl (Ap). På Twitter skrev hun:Tellevik Dahl kommer med en rekke påstander om hva Listhaug gjorde da hun satt som byråd i Oslo. I denne faktasjekken skal vi se på påstanden om at Listhaug la ned alle kjøkkenene på sykehjemmene i Oslo.Kritisert av ArbeiderpartietOgså i Politisk kvarter 6. mai  var kjøkkenene på sykehjemmene et tema. På sin første arbeidsdag som eldreminister, møtte Listhaug Aps nestleder Hadia Tajik til debatt.– Det var Sylvi Listhaug som innførte et stort produksjonskjøkken, der man sørget for at all maten som skulle ut til kommunal eldreomsorg, ble produsert, påsto Tajik.– Jeg stoppet nedleggingen av flere sykehjemskjøkken som var planlagt nedlagt, kontret Listhaug.I et debattinnlegg i VG 7. mai  skriver Tellevik Dahl og byrådsleder Raymond Johansen (Ap):– I 2009 åpnet Listhaug et sentralt produksjonskjøkken med en produksjonskapasitet på opptil 1 million årlige sykehjemsmiddager. Ved å sentralisere kjøkkendriften og stenge kjøkkenet på hvert enkelt sykehjem, kunne Listhaug levere innsparinger på mange millioner.Byråd på storkjøkkensmakingI en artikkel Nettavisen  publiserte 13. mai kaller Listhaug påstanden om at hun la ned sykehjemskjøkken for en løgn.Faktisk.no har bedt Tellevik Dahl om dokumentasjon på påstanden fra twitter-meldingen om at Listhaug la ned alle kjøkkenene på sykehjemmene. Vi har fått svar fra Ellen Rønning Arnesen, byrådssekretær for Tellevik Dahl, på e-post.Som dokumentasjon viser Rønning Arnesen til en artikkel fra Nettavisen  og en sak på Groruddalen.no  .Artiklene beskriver situasjoner der Listhaug smaker på maten fra storkjøkken som leverer mat til sykehjem i Oslo. De inneholder ikke opplysninger om hvor mange sykehjemskjøkken som skulle nedlegges.Fikk beholde eget kjøkkenI 2008 satte Sykehjemsetaten i gang «Prosjekt Mulighetsrom» for å se på eventuelle stordriftsfordeler ved den nyopprettede etaten. Kjøkken var ett av flere områder det ble sett på.Sykehjemsetaten opplyser til Faktisk.no at Medbestemmelsesutvalget (MBU) i 2008 fattet vedtak om at Sykehjemsetaten skulle etablere kok/kjøl  som metode for produksjon av varm mat ved sykehjemmene. Det satt ingen politikere i dette utvalget, som var en del av den interne saksgangen i etaten.MBU besluttet at produksjonen av varm mat skulle sentraliseres ved Silurveien sykehjem, Solvang sykehjem og Kantarellen sykehjem fra 1. mai 2009. Endringen omtales i Sykehjemsetatens budsjett for 2009.Ifølge en rapport fra Kommunerevisjonen hadde Sykehjemsetaten beregnet en effektiviseringsgevinst på fem millioner kroner bare for de sju siste månedene av 2009. Før etaten rakk å iverksette planen, bestemte Sylvi Listhaug, som da var byråd for velferd og sosiale tjenester, at de sykehjemmene som ønsket det, skulle få beholde sine egne kjøkken. Dette gjaldt for fem sykehjem, ifølge rapporten.Kommunerevisjonen beskriver konsekvensene av Listhaugs beslutning slik:– Dette innebar at en institusjon som opprinnelig var tiltenkt et produksjonskjøkken, ikke opprettet dette, og at Sykehjemsetaten ikke fullt ut fikk tatt ut den planlagte økonomiske effekten. Etatsdirektør fortalte at oppstarten også ble noe utsatt.Det er altså ikke riktig at Listhaug «la ned alle kjøkkenene på sykehjem», som Tellevik Dahl hevdet på Twitter.Her lages maten nåFaktisk.no har spurt Sykehjemsetaten hvordan matproduksjonen på sykehjemmene i Oslo foregår nå. De svarer følgende:

   Silurveien produksjonskjøkken produserer middag til de kommunale sykehjemmene og ett privat.Sofienberg produksjonskjøkken, Matvarehuset, Lovisenberg Diakonale Sykehus og ISS leverer til private drivere som ikke har egne kjøkken.Det er kun middagen som leveres fra produksjonskjøkken. Alle andre måltider lages på sykehjemmene.Det er åtte sykehjem som har eget kjøkken: Fagerborghjemmet, Kantarellen bo- og servicesenter, Ammerudhjemmet bo- og kultursenter, Nordberghjemmet, Sagenehjemmet, Vålerengen bo- og servicesenter, Økernhjemmet og Jødisk bo- og behandlingssenter.
  Faktisk.no

  TilsvarI en e-post kommer eldrebyråd i Oslo, Tone Tellevik Dahl, med følgende tilsvar:– Tweeten ble sendt som et politisk stikk og en påminnelse om hva som var gjeldende politikk sist den nye ministeren hadde ansvaret for eldre. Det er ingen tvil om at Sylvi Listhaug hadde ansvaret for innføring av kok-kjøl i Oslo, og mange kjøkken ble nedlagt på grunn av dette.Les faktasjekken på