<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

62 norske kommuner med kokevarsel

På halvannet år.

    Publisert 16. juni 2019 kl. 07.36
    Oppdatert 16. juni 2019 klokken 07.42
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 169 ord

    Minst 62 kommuner sendte enten i fjor eller har i år sendt ut varsel til innbyggerne om at vannet er så smittefarlig at det må kokes, ifølge Aftenposten.En kartlegging avisen har gjort viser at noen av kommunene også har fått flere pålegg i perioden.Kartleggingen viser at de fleste kokepåbud kommer i april og mai. Disse henger ofte sammen med stor snøsmelting, flom og ekstremvær. En annen vanlig årsak er at gamle vannledninger ryker. Da faller trykket og kloakk kommer inn i ledningene, skriver Aftenposten.Forurensning i forbindelse med vedlikehold eller feil i selve vannmerket er også årsaken i noen av sakene. I enkelte kommuner har kokepåbud blitt innført som et sikkerhetstiltak fordi de manglet oversikt over situasjonen og måtte vente på prøveresultater.I tillegg til vannskandalen på Askøy, har flere andre kommuner i juni bedt innbyggerne koke vannet. Det gjelder deler av kommuner som Hurum, Kvalsund, Lavangen, Osterøy og Våler.Hver gang en kommune innfører kokepåbud for innbyggerne, skal Mattilsynet varsles. Ifølge avisen finnes det ikke en oversikt over hvor ofte kommunene innfører kokepåbud.(©NTB)