<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge kontaktet av Storbritannia om militær innsats i Persiabukta

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er blitt orientert om de fransk-britiske planene om en militær innsats for å sikre trygg ferdsel gjennom Hormuzstredet.

Publisert 23. juli 2019 kl. 17.14
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord

Det opplyser statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet.- Forsvarsministeren ble i går ettermiddag, som en av flere europeiske forsvarsministre, kontaktet av sin britiske kollega og orientert om de fransk-britiske planene for å øke sikkerheten for skipsfarten i Persiabukta, sier hun til NTB.Britene har varslet at Norge vil få mer informasjon om planene. Tidligere har regjeringen fått en henvendelse fra USA om et engasjement i Persiabukta for å bedre sikkerheten for internasjonal skipsfart.Hvordan Norge skal svare, er under vurdering.Stortinget- Norge søker mer informasjon om planene for å danne et godt beslutningsgrunnlag. Eventuelle norske bidrag vil behandles på ordinær måte, og Stortinget vil bli konsultert på vanlig måte, sier Skogen.Den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt skisserte mandag planer om en europeisk-ledet eskortetordning for å sikre skipsfarten i området.Hunt understreket da at Storbritannia ikke stiller seg bak USAs linje om å legge «maksimalt press» på Iran.Iransk svarInitiativet kommer etter at styrker fra den iranske Revolusjonsgarden sist fredag oppbrakte to tankskip i Hormuzstredet. Det ene, den Liberia-registrerte supertankeren Mesdar, fikk seile videre etter kort tid. Det andre, det svenskeide, britiskregistrerte tankskipet Stena Impero, ble tatt i arrest og brakt til havn i Bandar Abbas i Iran.Iranske tjenestemenn oppga først at en angivelig kollisjon med en fiskebåt var årsaken til at Stena-skipet ble oppbrakt. Representanter for det iranske Vokterrådet uttalte imidlertid lørdag at aksjonen var et svar på britenes oppbringing av den iranske supertankeren Grace 1 ved Gibraltar 4. juli.Ønsker ingen konfrontasjonSaken har vakt skarpe reaksjoner i europeiske land, men de europeiske allierte er lite villige til å legge seg på samme harde linje som USA overfor Iran.Hunt understreket mandag at London ikke har til hensikt å konfrontere Iran, til tross for at landet tar til orde for en militær innsats.Tysklands utenriksminister Heiko Maas har også uttalt at det ikke bør tas skritt i retning av en opptrapping. Verken Tyskland, Storbritannia eller Frankrike vil følge USAs tilnærming overfor Iran, sa han mandag.