<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA ber europeiske allierte delta i militæroperasjon i Persiabukta

USA har sendt en formell forespørsel til Tyskland, Frankrike og Storbritannia om å delta i en militæroperasjon for å sikre skipstrafikken gjennom Hormuzstredet.

Publisert 30. juli 2019 kl. 14.00
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.43
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord

- Vi har formelt spurt Tyskland om å bli med, sammen med Frankrike og Storbritannia, på å sikre Hormuzstredet og ta opp kampen mot iransk aggresjon, sier Tamara Sternberg-Greller, talsperson for USAs ambassade i Berlin.- Medlemmer av den tyske regjeringen har vært tydelige på at navigasjonsfriheten må beskyttes. Vårt spørsmål er: Beskyttes av hvem? spør hun.Henvendelsen kommer etter at spenningsnivået i regionen har steget kraftig. Flere skip er blitt angrepet, og USA mener Iran står bak.Den 19. juli ble et svenskeid, britiskregistrert skip tatt i arrest av styrker fra den iranske Revolusjonsgarden, noe som førte til at britene trappet opp sitt engasjement.USA har også tidligere forsøkt å få europeiske land, blant dem Norge, med på å beskytte skipstrafikken i Hormuzstredet. I Europa er det imidlertid stor skepsis til å stille seg bak USAs uttalte politikk om å legge størst mulig press på Iran.Før regjeringsskiftet i Storbritannia lanserte britene en plan for å etablere en europeiskledet eskorteordning for å sikre skipsfarten i området. Tyskland og Frankrike var blant landene som vurderte å delta.