<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ny riksadvokat inhabil i Nav-skandalen

Jørn Sigurd Maurud, som fredag tok over som Riksadvokat, kan ikke jobbe med Nav-skandalen fordi han er samboer med tidligere statsråd Hanne Bjurstrøm.

Publisert 1. nov. 2019
Oppdatert 1. nov. 2019
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 135 ord
INHABIL: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud. Foto: NTB scanpix

Det sier Maurud selv i et intervju med VG.

– Det har gått et brev fra meg til Justisdepartementet i dag, og jeg mener jeg må vurdere meg som inhabil i å behandle de sakene som riksadvokat, sier han.

Riksadvokatens samboer, Hanne Bjurstrøm var arbeidsminister for Arbeiderpartiet i 2012, da den nye EØS-forskriften, som Norge har misforstått, ble innført. Det er denne misforståelsen som danner hele grunnlaget for Nav-skandalen hvor flere titalls nordmenn er blitt uskyldig dømt.

Maurud mener Justisdepartementet må vurdere å overføre riksadvokat, Tor-Aksel Busch, som egentlig skulle være ferdig i jobben fra i dag, til sakene.

– Jeg synes jo også dette er fryktelig flaut, fryktelig ille, og så er det slik at denne håndteringen av disse sakene, det må jo skje hos Riksadvokaten. Det er riksadvokaten som kan beslutte gjenopptakelse av disse sakene, sier Maurud.