<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina raser etter Trump-støtte – truer med «sterke motreaksjoner»

USAs president Donald Trump undertegnet onsdag to lover med støtte til demonstrantene i Hongkong. Kina truer med «sterke motreaksjoner».

Publisert 28. nov. 2019 kl. 06.26
Oppdatert 28. nov. 2019 klokken 08.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 319 ord
USAs president Donald Trump undertegnet onsdag to lover med støtte til demonstrantene i Hongkong. Kina truer med «sterke motreaksjoner».

Kinesisk utenriksdepartement sier torsdag det vil komme «sterke motreaksjoner», hvis USA fortsetter å blande seg inn i de interne forholdene i Hongkong.

Advarselen kommer få timer etter at Donald Trump signerte lover som understreker menneskerettighetene til demonstrantene i Hongkong, og at USA støtter dem. Lovene ble godkjent i Senatet og Representantenes hus i USA i forrige uke. Lovene uttrykker støtte til demonstrantene i Hongkong og understreker deres rettigheter, og truer med sanksjoner ved brudd på disse rettighetene.

Også lokale myndigheter i Hongkong beklager at USA nå har godkjent lover som støtter demonstrantene i byen.

Ulike oppfatninger

Kina raser i sin reaksjon og kaller signeringen en alvorlig innblanding i kinesiske anliggender, og at USA er dømt til å mislykkes. Ifølge kinesiske myndigheter er hele folket i Kina og Hongkong imot USA på dette området. Kina sier det vil komme motreaksjoner, men disse er ikke spesifisert. USAs handlinger karakteriseres som «ekstremt avskyelige» og med «helt skjebnesvangre intensjoner» bak.

President Trump framstilte det litt annerledes i sin pressemelding.

– Jeg signerte disse lovene i respekt for president Xi (Jinping), Kina, og folket i Hongkong, sa Trump.

Trump la til at lovene er vedtatt av ham i håp om at ledere og representanter for Kina og Hongkong vil være i stand til å løse sine uenigheter i minnelighet. Og at det fører til langvarig fred og velstand for alle.

Markedet åpnet svakt

Bloomberg spådde umiddelbart at signeringen ytterligere ville komplisere det allerede anstrengte forholdet mellom USA og Kina.

Mens mange medlemmer av Kongressen lenge har ytret sin støtte til demonstrantene som krever mer selvstyre for Hongkong, har Trump til nå forholdt seg taus om saken offentlig.

Etter at signeringen ble kjent, åpnet aksjemarkedet i Hongkong kraftig ned torsdag, sammenlignet med onsdag. Mange er trolig bekymret for skjebnen til de skjøre handelsforhandlingene mellom USA og Kina.

Hang Seng-indeksen åpnet ned 0,71 prosent, eller 190,37 poeng til 26.763,63 poeng.

I Kina syntes ikke nyhetene å ha særlig påvirkning på børsene de første timene etter at de ble kjent.

(©NTB)