<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SV og Sp vil ha Ap til å vrake sykehusmodell

SV og Sp mener Ap-leder Jonas Gahr Støres ønske om en tillitsreform i offentlig sektor må innebære en skroting av helseforetaksmodellen.

Publisert 30. nov. 2019 kl. 08.55
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 167 ord
MOTSTANDER: Helseforetak er en måte å drive sykehus og helseinstitusjoner, der disse er organisert i egne foretak. SV-leder Audun Lysbakken håper Ap blir med på å vrake modellen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Under en LO-konferanse forrige helg tok Arbeiderparti-lederen til orde for å lage en tillitsreform i offentlig sektor. Støre tok selvkritikk på vegne av partiet, som sa han ikke alltid har vært «oppmerksomme nok på arbeidshverdagen til ansatte i offentlig sektor»

SV-leder Audun Lysbakken sier til Klassekampen at dette er «gode og etterlengtede signaler for både fagbevegelsen og venstresiden».

Lysbakken mener tillitsreformen særlig er relevant for måten Nav styres på og for foretaksmodellen i helsesektoren som ble innført av Ap i 2001. SV og SP stemte imot.

SV-lederen sier han håper signalene fra Støre viser at de kan begynne å rydde opp i foretaksmodellen.

Helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet mener tillitsreformen må ta for seg helseforetaksmodellen. Hun mener sistnevnte er «bygget på målstyring og rapportering».

– Helseforetaksmodellen må demokratiseres. Helseminister Bent Høie har reindyrket en forretningsmodell. Vi vil samhandle med kommunene som styrer med politisk forankring og lokal kunnskap. Men vi tror ikke det fagfolket trenger nå er en stor reform av spesialisthelsetjeneste, svarer helsepolitisk talsperson i Ap Ingvild Kjerkol til avisen.

(©NTB)