<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Norge har Europas tredje dyreste kongehus

Norge ligger likt med Nederland bak Storbritannia og Monaco i CNNs gjennomgang av de europeiske kongehusene med høyest offentlige utgifter.

    Publisert 19. mars 2020 kl. 14.42
    Oppdatert 19. mars 2020 klokken 14.44
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 127 ord
    TREDJE DYREST: I Europa er det kongehusene i Storbritannia og Monaco som er dyrere. Foto: NTB Scanpix

    Det britiske kongehuset koster skattebetalerne 107 millioner dollar og er dermed det dyreste kongehuset i Europa, ifølge CNN. Deretter følger Monaco med utgifter på 59 millioner dollar.

    Norge ligger på delt tredjeplass med Nederland med utgifter på 49 millioner dollar.

    Det norske kongehuset er dermed betydelig dyrere enn det danske og det svenske som koster skattebetalere henholdsvis 12 millioner og åtte millioner dollar.

    Norge er også på tredjeplass relativt til innbyggertall etter Monaco og Luxembourg med 94 kroner per innbygger. VG har også omtalt saken i Norge.

    Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, forklarer de høye utgiftene med at alle kongehusene har ulike finansieringsmodeller.

    – Det vil derfor variere fra land til land hva bevilgningen skal dekke, for eksempel hvorvidt vedlikehold av de statlig eide bygningene inngår eller ikke, sier hun til VG.

    (©NTB)