<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stortinget strammer inn – ingen julelunsj i år

Stortinget anbefaler at representantene bruker munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Og det blir ingen julelunsj i selve Stortinget.

  Publisert 29. okt. 2020 kl. 16.49
  Oppdatert 29. okt. 2020 klokken 16.50
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 258 ord
  STRAMMER INN: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen anbefaler at representantene bruker munnbind. Foto: Fredrik Hagen

  Det er klart etter at Stortingets presidentskap, i dialog med de parlamentariske lederne, torsdag besluttet å stramme inn smittevernreglene på en rekke områder.

  – Førsteprioritet for oss er å hindre smittespredning, både til og fra Stortinget, og å trygge Stortingets oppgave, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) til NTB.

  – Vi anbefaler nå at representantene benytter munnbind når det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand. Det er en anbefaling som også gjelder i stortingssalen når representantene sitter på sine plasser, legger hun til.

  Flere grep

  De nye tiltakene har virkning fra torsdag.

  Det er besluttet at det ved fysiske møter, så langt det er mulig, skal opprettholdes to meters avstand mellom deltakerne.

  Samtidig er alle innenlands komitéreiser innstilt ut året. Utenlands komitéreiser er for lengst innstilt. Dermed blir det digitale komitéreiser ut året.

  Stortinget vil heller ikke ta imot besøk uten at det er svært nødvendig for den parlamentariske kjernevirksomheten.

  – Ikke siden i vår har vi hatt kjente smittetilfeller på Stortinget, og jeg er ikke i tvil om at godt smittevern og strenge tiltak har vært avgjørende for dette, sier Trøen.

  Ingen julelunsj

  Hovedmålet med de strenge tiltakene er å sikre at Stortinget forblir beslutningsdyktig, også gjennom en krevende pandemisituasjon.

  – Målet er at strenge tiltak skal minske smittespredningen og sikre at Stortinget får gjort våre samfunnskritiske oppgaver, sier Trøen.

  Smittevernet gjør også at noen lange tradisjoner må vike.

  – Det vil ikke holdes noen julearrangementer eller avslutninger i Stortingets lokaler, konstaterer hun.

  Vanligvis samles stortingsrepresentantene til julelunsj i vandrehallen mot slutten av desember. Samtidig arrangerer partigruppene gjerne egne avslutninger i Stortingets lokaler, men dette blir nå ikke mulig.