<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trump får støtte fra Republikanernes mektigste i Kongressen

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, forsvarer Donald Trump og sier han er i sin fulle rett til å stille spørsmål ved valgresultatet.

  Publisert 9. nov. 2020 kl. 22.08
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 179 ord
  STØTTE: Mitch McConnell (t.v.) forsvarer Donald Trump. Foto: Bloomberg

  Den mektige republikanerens uttalelser er de første siden Joe Biden lørdag ble utropt til vinner av presidentvalget i USA.

  Trump nekter å erkjenne nederlaget, og McConnell sier mandag at president Trump har «100 prosent» rett til å stille spørsmål ved valgresultatet og vurdere juridiske alternativer. Denne prosessen vil fortsette og «komme til en konklusjon».

  Både før og etter at demokraten Joe Bidens valgseier ble et faktum, har Trump kommet med udokumenterte påstander om valgfusk. Trump og hans medarbeidere har gått til søksmål en rekke steder i håp om å endre valgresultatene. Så langt har Trumps fremstøt i rettsvesenet hatt liten suksess.

  Lederen for USAs føderale valgkommisjon, Ellen Weintraub, er blant dem som mener Trump undergraver tilliten til valget og demokratiet i USA.

  Hittil har bare få kjente republikanere gratulert Biden med seieren eller offentlig oppfordret Trump til å erkjenne nederlag. Blant disse er senator og Trump-kritiker Mitt Romney og tidligere president George W. Bush.

  Senator Susan Collins gratulerte mandag påtroppende president Biden med en «tilsynelatende seier». Hun la imidlertid til at Trump må få sjansen til å utfordre resultatene.