<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kongressmedlemmer vil at FBI skal etterforske Trump

To demokrater i Representantenes hus ba mandag FBI om å etterforske president Donald Trump etter at han i en telefonsamtale forsøkte å omgjøre valgresultatet.

  Publisert 4. jan. 2021 kl. 19.12
  Oppdatert 4. jan. 2021 klokken 19.29
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 301 ord
  BA OM STEMMER: Donald Trump ba Brad Raffensperger, som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av valg i delstaten Georgia, om å «finne 11.780 stemmer» som kan endre valgresultatet der. Foto: Bloomberg

  Trump ringte Brad Raffensperger, som har det øverste ansvaret for gjennomføringen av valg i delstaten Georgia, og ba ham «finne 11.780 stemmer» som kan endre valgresultatet der.

  Washington Post publiserte i helgen opptak av samtalen først, som også nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

  Hør opptak fra samtalen nederst i artikkelen.

  Tidligere aktorer

  I et brev til FBI-direktør Christopher Wray skriver Ted Lieu, representant fra California, og Kathleen Rice fra New York, at bevisene for valgfusk fra Trump nå er i ute i klart dagslys. De ber ham om å starte en etterforskning av presidenten umiddelbart.

  – Som medlemmer av Kongressen og tidligere aktorer tror vi at Donald Trump deltok i oppfordring til, eller konspirasjon til å begå, en rekke valgforbrytelser, skriver Lieu og Rice.

  Den demokratiske senatoren Dick Durbin har også tatt til orde for at det igangsettes etterforskning av presidentens handlemåte.

  Avvist av Raffensperger

  Gjentatte ganger i samtalen med Raffensperger hevdet Trump at han umulig kan ha tapt i Georgia i presidentvalget i november. Han ba Raffensperger bekrefte påstander om at tusenvis av stemmesedler er blitt ulovlig destruert – noe det ikke finnes bevis for.

  – Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, sa Trump.

  Raffensperger, som i likhet med Trump er republikaner, forklarte at stemmene i Georgia er blitt talt tre ganger og at det offisielle resultatet er korrekt. Resultatet viser at Joe Biden vant i Georgia med 11.779 stemmers margin.

  Også flere andre personer deltok i telefonsamtalen.

  Biden innsettes 20. januar

  I de to månedene siden presidentvalget har Trump nektet å vedgå at han tapte for den påtroppende demokratiske presidenten, Joe Biden.

  I stedet har Trump og hans allierte levert inn flere titalls søksmål med anklager om valgfusk for å forsøke å endre valgresultatet. Nesten alle søksmålene er blitt avvist grunnet manglende bevis.

  Kongressen skal møtes onsdag for å sertifisere Bidens seier før innsettelsen 20. januar..

  Hør opptaket: Trump presset Georgias valgansvarlige til å «finne» stemmer
  Donald Trump ringte lørdag Georgias øverste valgansvarlige og ba ham om å «finne» stemmer nok til å omgjøre valgnederlaget i delstaten.