<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Starter etterforskning av Donald Trumps telefonsamtale

Påtalemyndigheten i Georgia har åpnet etterforskning av en telefonsamtale der Donald Trump ba delstatens øverste valgansvarlige «finne stemmer».

Publisert 10. feb. 2021 kl. 18.12
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
Donald Trump. Foto: Reuters

Det skriver New York Times. Det er statsadvokaten Fani Willis i Fulton fylke som har åpnet sak. Fylket omfatter store deler av delstatens største by Atlanta.

Etterforskningen dreier seg om hele Trumps forsøk på å få endret delstatsresultatet i presidentvalget i november i fjor. Joe Biden fikk flest stemmer i Georgia, men marginen var knapp.

Den mye omtalte telefonsamtalen mellom administrasjonsminister Brad Raffensperger og Trump fant sted 2. januar. Trump skal ha hevdet at Raffensperger kunne endre det godkjente valgresultatet – en påstand sistnevnte avviste.

Trump gjorde flere forsøk på å påvirke valgresultatet i Georgia. I desember ringte han guvernør Brian Kemp og ba ham kalle inn et ekstramøte i delstatsforsamlingen for å underkjenne valgresultatet. Trump skal også ha ringt en etterforsker og bedt ham finne beviser for valgfusk.

Ifølge New York Times kan Trumps forsøk på å påvirke politikere i Georgia ha brutt minst tre lover i delstaten.

Trump har helt siden valgnederlaget i begynnelsen av november kommet med grunnløse påstander om at Biden kun vant gjennom utstrakt valgfusk. Trumps medarbeidere gikk til en rekke søksmål for å få valgresultatene i flere viktige delstater underkjent, hvorav ingen førte til vesentlige endringer.

Trump er også under etterforskning for bedrageri i sin gamle hjemstat New York.