<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forsvarsministeren må svare for salg av norsk skipsmotorselskap til russere

Tre stortingsrepresentanter vil ha svar fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) på vurderingene som er gjort i forbindelse med salget av Bergen Engines.

Publisert 23. feb. 2021 kl. 18.54
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 138 ord
MÅ SVARE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) må svare for hvilke sikkerhetsmessige vurderinger som er blitt gjort i forbindelse med at motorselskapet Bergen Engines, som har hatt Sjøforsvaret som en av sine viktigste kunder, er blitt solgt til et russisk-kontrollert selskap. Foto: NTB

En av de viktigste kundene til selskapet som spesialiserer seg på skipsmotorer, har vært det norske Sjøforsvaret, skriver E24.

Det russisk-kontrollerte selskapet TMH International har betalt 1,6 milliarder kroner for å ta over motorfabrikken på Hordvikneset.

Christian Tybring-Gjedde (Frp), Jette Christensen (Ap) og Emilie Enger Mehl (Sp) sitter alle i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og vil ha svar fra Bakke-Jensen.

Sistnevnte viser til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og E-tjenesten for to uker siden la fram sine trusselvurderinger for 2021, hvor nettopp utenlandske oppkjøp av strategisk infrastruktur ble pekt på som en trussel.

– Strategiske investeringer og oppkjøp kan utgjøre en stor nasjonal sikkerhetsrisiko, uavhengig av om de er omfattet av sikkerhetsloven, skriver Mehl i et skriftlig spørsmål til Bakke-Jensen.

Forsvarsdepartementet har så langt bare sagt at de er kjent med eierskiftet og følger opp vurderinger som gjøres i forsvarssektoren.