<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Biden skroter Trumps planer om å forby Tiktok

Joe Biden har skrotet presidentordrene som Donald Trump utstedte i et forsøk på å forby de populære kinesiske appene Tiktok og Wechat i USA.

Publisert 9. juni 2021 kl. 18.48
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 244 ord
NYE REGLER: Tidligere president Donald Trump forsøkte sommeren 2020 å forby de populære kinesisk-eide appene Tiktok og Wechat. Foto: AP

Trump hevdet at de kinesisk-eide sosiale mediene utgjorde nasjonale sikkerhetstrusler. På det grunnlaget forsøkte han i fjor å tvinge fram et salg av Tiktok til amerikanske investorer.

Onsdag opplyser Det hvite hus i en uttalelse at presidentordrene som tok sikte på å forby appene , er skrinlagt. I stedet har Biden-administrasjonen beordret handelsdepartementet til å gjennomføre egne vurderinger av mulige sikkerhetsrisikoer.

Det vil dreie seg om «en bevisbasert analyse av risikoene» fra programvare som kontrolleres av, produseres i eller leveres av Kina.

Etterretning og militære

Myndighetene er spesielt bekymret for apper som samler inn brukernes personopplysninger eller har tilknytning til forsvaret eller etterretningstjenestene i Kina.

Tiktok avviser overfor AP å kommentere saken, mens Wechat ikke har svart på nyhetsbyråets henvendelser onsdag.

Både Trumps varslede forbud, samt forsøket på å bringe Tiktok på amerikanske hender, falt i fisk. Amerikanske domstoler stanset midlertidig Det hvite hus' forsøk på å forby appen, og presidentvalget overskygget etter hvert kampen om Tiktok.

Opptil 1 milliard

Biden-administrasjonen tok alt tidligere i år avstand fra Trumps forsøk på å forby videodelingstjenesten Tiktok. En domstol ble bedt om å utsette behandlingen av en rettslig tvist mens regjeringen startet på en bredere gjennomgang av mulige nasjonale sikkerhetstrusler fra kinesiske teknologiselskaper.

Tiktok eies av kinesiske Byte Dance og antas å ha opptil 1 milliard brukere verden over, blant dem 100 millioner i USA. Appen er spesielt populær blant unge telefonbrukere.

Wechat er en del av den kinesiske teknologikjempen Tencent, og er en svært populær app som tilbyr blant annet sosial nettverking, meldingstjenester og netthandel.