<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter statlig kjøpefest etter rødgrønn valgseier

Både Trygve Hegnar og Harald Magnus Andreassen venter høyere skatter, mens de frykter mer statlig eierskap med en ny rødgrønn regjering. 

  Publisert 14. sep. 2021 kl. 13.24
  Oppdatert 15. sep. 2021 klokken 15.09
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 842 ord
  Valgspesial: Dette betyr Jonas' seier for næringslivet
  14.09.2021 Ap, SV og Senterpartiet har flertall etter valget. Trygve Hegnar og sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebanken1 Markets analyserer resultatet og hva slags økonomisk politikk vi kan forvente i tiden fremover. At arveavgiften kommer tilbake tror de ikke noe på, men andre skatter kan øke.

  Valgresultatet ga ikke den grønne bølgen som var ventet, men det ble likevel rødgrønt flertall. Finansavisens og Kapitals redaktør Trygve Hegnar mener dette vil føre til et vesentlig strammere skattenivå. 

  – Det blir helt sikkert mye mer skatt. SV vil ha det. Senterpartiet har sagt at de ikke vil ha så mye mer, men litt mer for de rike. Men de vil hvertfall ikke ha det for bøndene og selvstendig næringsdrivende. Mens Ap vil følge opp den kritikken som har kommet fra Rødt og SV under valgkampen, sier Hegnar til Marius Lorentzen mens han er gjest hos «Økonominyhetene» på FATV tirsdag formiddag. 

  –  Det er ikke en umulighet å øke skattene. Det er mange ting man vri på i skattesystemet. Men jeg tror ikke konsekvensene blir så store som mange som blir rammet av de økte skattene vil ha oss til å tro, sier sjeføkonom i First Securities Harald Magnus Andreassen.

  – Mesteparten av det som driver norsk økonomi kommer fra utlandet. Det er ingenting med poltikk å gjøre, sier han videre. 

  Ingen av dem tror heller ikke at det blir innført noen arveavgift etter at Støre gjentatte ganger har garantert for det. En innstramming i formuesskatten er mer til å forvente da. 

  Frykter statlig kjøpefest

  – Mitt håp er at vi ikke får en økonomi hvor rammebetingelsene er veldig uklare, hvor de inspirerer til dårlig bruk av penger. Noe av det de rødgrønne har snakket om gjør meg litt urolig på det punktet, sier Andreassen.

  STØRRE STAT: Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at de ønsker mer statelig eierskap. Foto: Eivind Yggeseth

  – Kan vi forvente mer statlig eierskap?

  – Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har sagt helt tydelig fra at de vil øke det statlige eierskapet i mange bedrifter. De har sagt generelt at de vil kjøpe seg opp. Og det er litt skummelt. At Staten kjøper seg opp i næringslivet, det er ikke bra, sier Hegnar.

  – Aker Kværner ble ikke akkurat en suksess for Staten. Kan vi forvente mer av den type transaksjoner?

  – Det kan være. Men erfaringene fra sånne type handler er jo ikke de beste for Arbeiderpartiet. Det jeg er mest urolig for med den nye regjeringen er at de vil velge statseierløsninger og statsstøtte på tiltak. Bedriftene står klare. Det er ikke noe annet de vil enn få statsstøtte. Og noe av dem er det riktig at Staten hjelper til. Men det er begrenset på hvor mange «gjennombrudd» et land med 5,4 millioner innbyggere kan gjøre, sier sjeføkonomen og fortsetter: 

  – Å tro at vi skal være ledende på veldig mange områder er naivt. Noe kan være fornuftig, men risikoen er at Staten gjør dårlige dealer. Det har de gjort før.

  – Jeg synes det er mer betenkelig at vi får en regjering med tre partier som vil kjøpe seg opp i allerede eksisterende selskaper, sier Hegnar. 

  – Når det kommer til stykket, tror jeg Arbeiderpartiet vil tenke seg om, svarer Andreassen.

  Katastrofe for Erna

  TAPTE: Statsminister Erna Solberg og Høyre gikk på en kjempesmell under mandagens valg. Foto: Eivind Yggeseth

  – Hva tenker du om oppslutningen til de borgerlige?

  – For å si det litt tabloid: Totalkrasj. Høyre får fem prosentpoeng mindre enn forrige valg, det er totalt katastrofe. Det er også katastrofe for Fremskrittspartiet, og det er katastrofe for KrF, som gjør sitt dårligste valg siden krigen. Venstre kom over sperregrensen. Det er ikke katastrofe, men det er dårlig, sier Hegnar. 

  – Arbeiderpartiet har færre velger enn i 2017, og et veldig dårlig valg. Men de får all makt likevel, legger han til. 

  – Det er to til tre store tapere her, det er Høyre og Fremskrittspartiet sammen med KrF, og det et to-tre vinnere i Senterpartiet, Rødt og til dels SV. Så det er en betydelig forskyvning i sosialistisk retning, sier Andreassen. 

  – Nå blir det den regjeringen vi hadde i åtte år før Erna, med den samme gjengen. Men det betyr ikke at politikken blir det samme. Kanskje særlig siden Senterpartiet har forandret seg en del, og SV er noe mer aggressive på fordelingsspørsmål. Det blir et større skifte denne gangen enn sist, sier Andreassen. 

  – Det som gledet meg mest

  Et parti som mange trodde ville komme godt over sperregrensen, og havne på vippen i regjeringsforhandlingene var Miljøpartiet De Grønne. De startet kvelden med å være trygt over sperregrensen, men endte til slutt med skli ned til 3,8 prosent.

  – Det som gledet meg meste var at Miljøpartiet De Grønne kom under sperregrensen, sier Hegnar.

  – Poenget er at alle vil ha en grønn politikk, og få det bedre og alt det der. Men Miljøpartiet De Grønne, med da Lan Marie Berg i spissen, har vært veldig aggressive og litt småfrekke og forlangt mye, sier Hegnar som også tror oljeultimatumet skremte bort velgere. 

  – Jeg tror uansett ikke Arbeiderpartiet ville ha gått med på demonstrasjonspolitikk mot oljenæringen. På oljesiden er det området det blir det minst endringer, sier Andreassen.

  – De siste halvåret hvor det har vært klart at det ville bli regjeringsskifte, har Oslo Børs gått som en kanonkule. Fordi den drives av helt andre ting enn norsk økonomisk poltikk. Dette drives av helt andre ting enn det vi vanlige tenker.