<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tidligere senator og presidentkandidat Bob Dole er død

Bob Dole, Republikanernes tidligere senator og presidentkandidat i USA, er død. Han ble 98 år gammel.

  Publisert 5. des. 2021 kl. 18.12
  Oppdatert 5. des. 2021 klokken 18.33
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 182 ord
  BLE 98 ÅR GAMMEL: Tidligere senator og presidentkandidat i USA, Bob Dole, er død. Her avbildet i 2016. Arkivfoto: NTB

  Dole satt i Kongressen for republikanerne i 36 år og var partiets presidentkandidat i 1996, da han tapte mot Demokratenes Bill Clinton.

  Stiftelsen til konen hans, Elizabeth Dole, meldte om dødsfallet på Twitter søndag. I uttalelsen står det at Bob Dole døde tidlig søndag morgen mens han sov.

  – Frem til sin død hadde han tjent USA trofast i 79 år, står det i uttalelsen.

  I februar kunngjorde Dole at han hadde blitt diagnostisert med lungekreft, og samme måned fikk han besøk av president Joe Biden – som omtalte ham som en nær venn.

  Doles karriere i det amerikanske senatet strakte seg over 36 år, og han var en innflytelsesrik politiker og lederskikkelse i Det republikanske partiet.

  Dole var veteran fra andre verdenskrig og brukte sine senere år på å snakke sårede krigsveteraners sak. Han var også en drivkraft bak opprettelsen av et minnesmerke for andre verdenskrig på National Mall i 2004.

  Dole var president Gerald Fords visepresidentkandidat i 1976, da demokraten Jimmy Carter vant valget, og han forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat både i 1980 og 1988, uten å lykkes.