<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge endrer navnet på Hviterussland til Belarus

Utenriksdepartementet har bestemt at de fra nå av skal kalle Hviterussland for Belarus i solidaritet med demokratibevegelsen.

Publisert 29. mai 2022 kl. 10.16
Oppdatert 29. mai 2022 klokken 10.27
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 190 ord
BYTTER NAVN: UD har besluttet å bytte navn på Hviterussland til Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: NTB

– Vi mener det er riktig å endre navnebruken, i solidaritet med den hviterussiske demokratibevegelsen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Støre har møtt demokratibevegelsens leder Svjatlana Tsikhanowskaja, som har tatt til orde for å endre navnet.

Navneendringen skjer på den internasjonale dagen for solidaritet med Belarus.

– Jeg er glad for at vi kan kunngjøre navneendringen på denne dagen og vise vår solidaritet med de demokratiske kreftene i Belarus, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Ringte med nyheten

Huitfeldt ringte selv Tsikhanowskaja og informerte om UDs beslutning.

– Hun ble glad og takket for beslutningen, sier Huitfeldt.

29. mai er også toårsdagen for arrestasjonen av Tsikhanowskajas mann, borgerrettsaktivisten Siarhej Tsikhanowski.

Fremhevingen av Belarus og belarusisk som noe distinkt forskjellig fra Russland og russisk er en viktig symbolsak for den belarusiske demokratibevegelsen, som stadig får vanskeligere kår, mener utenriksministeren.

Politisk spørsmål

– Nærhet til originalspråket er et gjennomgående trekk ved fastsetting av utenlandske stedsnavn på norsk. Selv om det finnes historiske og språklige argumenter for å skrive Hviterussland eller Kviterussland, er dette til syvende og sist et politisk spørsmål, sier Huitfeldt.

Sverige og Danmark har allerede gått over til å bruke navnet Belarus.

(NTB)