<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kaski: Ingen oljeboring ved iskanten i år

SV fikk gjennomslag for å stanse planlagt oljeboring ved iskanten i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett med regjeringspartiene.

Publisert 14. juni 2022 kl. 09.33
Oppdatert 14. juni 2022 klokken 10.25
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 514 ord
REVIDERT: Fra venstre Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp). Foto: NTB

Fra regjeringens side var det utlyst tre blokker nær den fysiske iskanten. Disse tre blokkene tas ut etter budsjettforhandlingene mellom Ap, Sp og SV.

– De skal ikke gis til oljeselskaper slik at de kan bore etter olje i iskanten. Det gjelder for i år. Det har ikke skjedd før at et miljøparti får gjennomslag for å sette denne type grenser for oljeselskapene, slik vi gjør her i dag, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski, i SV.

Forhandlingspartner Geir Pollestad (Sp) forklarer at det opprinnelig var tenkt utlyst totalt 31 blokker leteblokker i det såkalte TFO-området i årets konsesjonsrunde på norsk sokkel.

Etter budsjettforliket der tre blokker trekkes tilbake, vil det være 28 blokker hvor det åpnes for olje- og gassleting.

Endrer ikke hovedbildet

– Jeg har forståelse for at SV i forhandlingene prioriterte denne saken, og vi valgte å lytte akkurat på dette punktet, men vi skal nok ikke gjøre dette større enn hva det er når det gjelder den samlede olje- og gasspolitikken. Jeg forstår at SV markerer dette som en stor seier, men det endrer ikke hovedbildet, sier Pollestad.

Iskanten utgjør grensen for hvor langt nord det er tillatt med petroleumsvirksomhet. Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte i fjor å holde fast på en nordlig grense for petroleumsvirksomhet fra og med 15 prosent isfrekvens av dagene i april og nordover i iskantsonen.

SV har i tråd med natur- og miljøfaglige miljøer ment at iskanten bør ligget lenger sørover til der det er 0,5 prosent isfrekvens i april.

Skuffet oljebransje

Reaksjonene etter tilbaketrekkingen av de tre blokkene var blandet. Mens miljøbevegelsen jubler, er Norsk olje og gass er skuffet over regjeringens grep.

– Det er bra det ikke blir endringer i de midlertidige skatteendringene, men vi er skuffet over at det trekkes tilbake blokker ved neste TFO. Vi står midt i en energikrise hvor Europa skal kvitte seg med all russisk gass. Samtidig ber EU Norge levere så mye gass som mulig. Hvis Norge skal opprettholde et stabilt nivå på gassleveransene til Europa må vi fortsette å lete og finne mer gass. Da er det et uheldig signal å trekke tilbake leteområder på norsk sokkel, sier avdelingsdirektør Torbjørn Giæver Eriksen i Norsk olje og gass.

Begeistring i miljøbevegelsen

I Greenpeace er derimot leder Frode Pleym svært tilfreds og håper enigheten er første start på en kursendring når det gjelder å bore etter olje- og gass i nordområdene.

– Selv om dette gjennomslaget er midlertidig, er dette noe alle som setter pris på levende natur og et sunt klima kan juble over. Dette må være begynnelsen på en total snuoperasjon i norsk oljepolitikk som prioriterer omstilling og klima. Regjeringen må høre på forskerne, ikke oljelobbyen, sier Pleym.

Også Natur og Ungdom jubler over gjennomslaget fra SV.

– En av de viktigste seirene i dette budsjettet er at oljeblokkene i iskanten ikke lyses ut allikevel. Det er snakk om ekstremt sårbare områder og økonomisk risikable blokker, som ikke har noen fremtid i en verden som holder løftene fra Parisavtalen, sier leder Gina Gylver i Natur og Ungdom.

(NTB)