<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

370 milliarder er borte - Brexit får mye av skylden

Brexit er hovedårsaken til at britisk bruttonasjonalprodukt er svekket med 31 milliarder pund, viser en studie utført av Centre for European Reform.

    Publisert 15. juni 2022 kl. 12.42
    Oppdatert 15. juni 2022 klokken 12.42
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 238 ord
    BREXIT-KOSTNAD: Brexit anslås å ha redusert britenes BNP med 31 milliarder pund. Her statsminister Boris Johnson. foto: Matt Link

    Brexit er hovedårsaken til at britisk bruttonasjonalprodukt er svekket med 31 milliarder pund, som tilsvarer om lag 370 milliarder norske kroner, viser en studie utført av Centre for European Reform. BNP-en var 5,2 prosent lavere i 2021 enn den ville ha vært uten Brexit og coronapandemien, ifølge studien.

    Studien viser at Storbritannias svake økonomiske resultater, etter gjenåpningen, avslører at det store underskuddet «for det meste var Brexit og ikke covid».

    Dette støttes også av at nedgangen i BNP begynte allerede før pandemien.

    Storbritannia lettet dessuten på covid-restriksjonene raskere enn mange lignende økonomier.

    «Det burde ha gjort opphentingen etter covid raskere enn i andre land, ikke tregere», sier John Springford fra Centre for European Reform, ifølge The Independent.

    EUs krav svekker eksporten

    Storbritannias eksport til EU falt med 15,6 prosent i løpet av de første seks månedene i fjor, på grunn av Brexit-handelsfriksjoner. EUs helse- og sikkerhetsstandarder for mat og kjemikalier førte til en 13,7 prosents eksportnedgang i første halvdel av 2021, ifølge en annen studie utført av Aston University.

    «Selv om eksporten mellom Storbritannia og EU har returnert til før-pandeminivåer, betyr ikke dette at Storbritannia er på rett spor», sier Jun Du fra Aston University, ifølge Financial Times. 

    Hun understreker at handelsbarrierer som følge av Brexit kommer til å ha langvarige virkninger på eksporten:

    «Hvis det bare var et spørsmål om å tilpasse seg» til det nye regimet, «ville de sannsynligvis ha funnet ut hva de skulle gjøre etter noen måneder».