<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det er et veldig farlig narrativ

EU mener Russlands blokade av ukrainsk mateksport er en krigsforbrytelse. Sveriges utenriksminister vil ha en syvende sanksjonspakke som omfatter gass.

  Publisert 20. juni 2022 kl. 13.18
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 233 ord
  TEMA PÅ EU-MØTE: President Vladimir Putin og Russlands rolle i mateksporten fra Ukraina. Foto: NTB

  EUs utenriksministre møtes mandag i Luxembourg for å forberede EU-toppmøtet på torsdag og fredag denne uken. Ministrene vil på mandagens møte diskutere matsikkerhet og det de mener er feilaktige påstander fra Russland om at EU-sanksjoner forårsaker det voldsomme prisløftet for mat- og energivarer. 

  – Det er et veldig farlig narrativ. Vi må motarbeide det, sa Sveriges utenriksminister Ann Linde ifølge Nyhetsbyrån Direkt til journalister på vei inn til møtet.

  – Blokaden er en krigsforbrytelse

  Tidligere mandag understreket EUs utenrikssjef Josep Borrell at det er krigen og Russlands blokade av Ukrainas mateksport som er hovedårsaken.

  VIL HA NY PAKKE: Sveriges utenriksminister Ann Linde. Foto: NTB

  – Sanksjonene rettes ikke mot mat og gjødsel. Hvem som helst kan kjøpe russisk mat og gjødsel. EU støtter FNs forsøk på å heve Russlands blokade av Ukrainas eksport. Jeg håper de ikke kan motstå trykket fra det internasjonale samfunnet. Det er en krigsforbrytelse, sa han ifølge flere internasjonale medier.

  – Viktig ikke å minske trykket

  Sveriges utenriksminister Linde tar nå til orde for en syvende sanksjonspakke mot Russland som omfatter naturgass.

  – Etter vanskelighetene med den sjette pakken med olje blir en pakke syv enda vanskeligere. Fra svensk side er det viktig ikke å minske trykket mot Russland, sa hun ifølge Nyhetsbyrån Direkt mandag.

  Ministeren venter for øvrig at forslaget om å gi Ukraina kandidatstatus til EU kommer til å få bred støtte på EU-toppmøtet.