<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

USA lanserer ny Afrika-strategi

USA lanserer en ny strategi for tettere samarbeid med afrikanske land sør for Sahara, i et forsøk på å motvirke kinesisk og russisk innflytelse i regionen.

Publisert 8. aug. 2022 kl. 19.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 264 ord
TETTERE SAMARBEID: USAs utenriksminister Antony Blinken møtte mandag Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor i Pretoria. Foto: Andrew Harnik

– Denne strategien omformer regionens betydning for amerikanske nasjonale sikkerhetsinteresser, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Det innebærer blant annet å fremme åpne samfunn for å motvirke «skadelige aktiviteter fra Kina, Russland og andre utenlandske aktører», heter det videre.

Ifølge strategidokumentet innebærer det blant annet å hjelpe afrikanske land med å oppnå «demokratisk og sikkerhetsmessig utbytte» og demme opp for den nye strømmen av «autoritarisme og militære maktovertakelser».

Klimastøtte

I tillegg innebærer det planer for å bekjempe koronapandemien og dens tilhørende økonomiske og sosiale konsekvenser, samt amerikansk bistand til afrikanske land rammet av klimakrisen.

Selv om regionen kun er ansvarlig for ekstremt lave klimautslipp per innbygger, står den til å lide noen av de mest alvorlige konsekvensene av klimaendringene.

Helt siden Joe Biden tiltrådte som president for halvannet år siden har han forsøkt å gjenopplive gamle allianser og inngå nye, i et forsøk på å motvirke innflytelsen fra Beijing og Moskva.

Blinken på Afrika-turné

USAs utenriksminister Antony Blinken besøker denne uka Sør-Afrika, Kongo og Rwanda.

– Vår forpliktelse er et sterkere partnerskap med Afrika, og det handler ikke om å prøve å overgå noen andre, sa Blinken da han mandag ankom Pretoria i Sør-Afrika.

Sør-Afrika har inntatt en nøytral rolle i Ukraina-krigen og unngått offentlig kritikk av Russland. Mange ser på Blinkens reise i Afrika som et ledd i en konkurranse mellom vestlige nasjoner og Russland om å vinne støtte i Ukraina-krigen.

Både Frankrikes president Emmanuel Macron og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har foretatt lignende reiser.

Sårbare land i Afrika har blitt hardt rammet av konsekvensene av Ukraina-krigen, som blant annet har fått prisene på drivstoff og mat til å skyte i været.

(NTB)