<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nederlandsk by forbyr kjøttreklame

Den nederlandske byen Haarlem hevder den er først i verden med å innføre et forbud mot reklame for visse typer kjøtt. Årsaken er klimaendringene.

  Publisert 7. sep. 2022 kl. 17.17
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 207 ord
  NEDERLENDERNE SIER NEI: Saftige biffer utstilt i kjøledisken til Coop på Skøyen i Oslo. Men kjøttproduksjon bidrar til klimaendringer. Foto: NTB

  – Vi blir den første byen i Nederland – faktisk den første i Europa og verden som forbyr «skadelige» kjøttreklamer i det offentlige rom, sier bystyremedlem Ziggy Klazes i partiet GroenLinks (Grønne venstre), som fremmet forslaget.

  Haarlem har 160.000 innbyggere, og ligger ikke langt fra Amsterdam.

  Kommunen har nå bannlyst reklame for kjøtt som kommer fra intensivt jordbruk. Forbudet gjelder på offentlige steder som busser, busstopp og skjermer. Saken ble godkjent i bystyret i november i fjor, men det ble først implementert nylig.

  Rammer billig kjøtt

  Klazes forklarer at vedtaket går ut på at kommunen ikke lenger kan tjene penger på å leie ut byens offentlige rom til produkter som øker den globale oppvarmingen. Forbudet rammer ifølge henne alt «billig kjøtt fra intensivt jordbruk».

  – Så vidt jeg har forstått, inkluderer det reklame for fast food-kjeder, sier hun.

  Byen har ennå ikke bestemt seg for om reklamer for økologisk kjøtt skal bannlyses.

  – Diktatorisk

  Andre byer i Nederland, som Amsterdam og Haag, har allerede forbudt reklamer for flyreiser, bensinbiler og fossilt brennstoff.

  Den nederlandske kjøttindustrien har kritisert det nye vedtaket. Heller ikke alle lokalpolitikerne stiller seg bak.

  – Å forby reklamer av politiske grunner er nærmest diktatorisk, sier Joey Rademaker, representant for høyrepartiet BVNL.

  Eksperter har også stilt spørsmål ved om vedtaket kan være i strid med ytringsfriheten.

  (NTB)