<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rødt ser muligheten til å stoppe EUs strømpakke – Høyre advarer

Rødt vil ha regjeringen med seg på å si nei til EUs fjerde energimarkedspakke i Stortinget og mener det ikke er behov for å vente.

Publisert 9. sep. 2022
Oppdatert 9. sep. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 326 ord
SER MULIGHET: Sofie Marhaug, Rødt. Foto: NTB

– Nå har vi muligheten til å stoppe pakken, og vi inviterer Senterpartiet til å bli med å stoppe den i Stortinget, sier Rødt-representant Sofie Marhaug til Klassekampen.

Tidligere denne uken sa Senterpartiet til Klassekampen at de ikke kan sitte i en regjering som vedtar EUs fjerde energimarkedspakke.

Om pakken blir innført, vil Norge tape enda mer selvbestemmelsesrett i energipolitikken, ifølge Rødt.

– Blant annet så vil det bli slik at vi binder oss juridisk til at 70 prosent av kapasiteten på utenlandskablene alltid skal bli brukt til handel med strøm, sier Marhaug.

EUs fjerde energimarkedspakke er fire direktiv og fire forordninger som er vedtatt av EU, og som vil knytte Norge tettere til det europeiske kraftmarkedet. Olje- og energidepartementet avsluttet en høring om saken i 2020. Siden har ikke saken hatt noe særlig fremdrift.

Høyre advarer

Samtidig advarer Høyres Nikolai Astrup mot svært negative konsekvenser om regjeringen ikke gjør EUs nye energipakke til norsk lov.

– Om vi i fellesskap skal klare å få balanse i energimarkedet og håndtere den krisen som vi står i nå, så er det viktig å få dette igjennom, sier han til Klassekampen.

– Energimarkedspakken består av flere viktige deler, og mye av det er det i norske interesser å få innført, mener han.

Astrup mener at Senterpartiet tar feil, og at motstanden deres i ganske stor grad er basert på misforståelser.

– Det er mange misforståelser om hvilken rolle denne pakkene har, særlig tilknyttet energibyrået Acer. Det er hevet over tvil at Acer ikke vil kunne gripe inn i om vi skal bygge utenlandskabler eller om et kraftverk skal bli bygd ut eller ikke, sier Astrup.

Sp vil at Norge skal bruke vetoretten for å hindre at pakken blir norsk lov gjennom EØS-avtalen. Det synes ikke Astrup er en god idé.

– Om man bruker vetoretten, så risikerer vi at hele rettsområdet blir satt ut av spill, og på energiområdet inkluderer det gasseksporten fra Norge. Det er jo virkelig ikke i norsk interesse om vi ikke kan eksportere strøm til Europa.

(©NTB)