<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kan koste USA 20 milliarder kroner dagen

Spliden mellom fagforeningene og jernbaneselskapene kan ende opp i storstreik. Biden administrasjonen ber nå partene om å finne en avtale som unngår nedstengning.

Publisert 12. sep. 2022 kl. 21.18
Oppdatert 12. sep. 2022 klokken 21.30
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 159 ord
VIL KOSTE: En potensiell streik i det amerikanske jernbanenettverket kan bli dyrt for USA som kan tape 20 milliarder kroner dagen i økonomisk aktivitet.  Foto: Bloomberg

En bred streik i jernbanenettverket kan true forsyningen av mat, energi og gjødsel, samt legge press på inflasjon. Dette kan føre til 20 milliarder norske kroner tapt i økonomisk aktivitet, skriver Reuters.

Det er splid mellom fagforeningene og jernbaneselskaper. Biden administrasjonen ber partene om å finne en avtale som unngår nedstengning av jernbanenettverket, som de sier vil ha «uakseptable konsekvenser» for den amerikanske økonomien.

Den mulige streiken kommer mens verden ser til USA for forsyning av flere nødvendige goder. Krigen i Ukraina har lagt press på det globale råvaremarkedet og forstyrrer nødvendige kornleveranser fra Svarte havet.

En streik i USA sitt jernbanenettverk vil også kunne påvirke den amerikanske kullindustrien, ettersom majoriteten blir transportert med tog.

«Kull vil stoppe, ingen kull kommer til og blir transportert til disse guttene er tilbake på jobb», sier Ernie Thraser, konsernsjef i XCoal Energy & Resoruces, USAs største eksportør av kull.

Det amerikanske handelskammeret har bedt kongressen om å handle dersom partene i forhandlingene ikke kommer til en frivillig løsning.