<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SV: Vil at de som allerede har flyttet skal få exit-skatt

SV vil ha kraftige innstramminger i utflytterskatten – og ønsker at de som allerede har flyttet fra Norge også skal rammes.

Publisert 16. sep. 2022 kl. 09.08
Oppdatert 16. sep. 2022 klokken 09.13
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 270 ord
VIL HA INNSTRAMMINGER: Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder for SV. Eivind Yggeseth

Finansdepartementet jobber nå med et forslag til en ny utflyttingsbeskatning, som blant andre SV har foreslått. Om det er mulig, ønsker partiet at den nye loven skal få konsekvenser for de som allerede har flyttet fra Norge.

– Først og fremst vil vi lukke en åpning som gjør at veldig mange av landets rikeste fristes av å flytte til skatteparadis. Det viktigste er å fjerne den muligheten. Systemet vi har i dag er et incentiv til å flytte ut av landet, det er viktig å få stengt, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til E24.

Etter at Kjell Inge Røkke meldte at han har flyttet til Sveits tidligere denne uken, har debatten om en exit-skatt startet igjen.

I dag kan man realisere inntekter fra papirverdien fem år etter at man har meldt permanent flytting fra Norge.

– Globalt er det et stort problem at man søker å flytte kapital ut av landet til steder det er null skatt. Det kan få kjempestore konsekvenser for Norge at folk som har mindre inntekt må bidra enda mer, sier han til nettstedet.

SV er positive til at reglene som eventuelt trer i kraft kan få konsekvenser for de som har flyttet til Norge ett eller to år før lovendringen er vedtatt.

– Hvis det er mulig å få etablert regler som gjør at det gir mindre rom for stor skatteunngåelse, så er vi for det, sier Fylkesnes, som åpner for at femårsregelen bør endres.

– Hvis du endrer regelen da til 20 eller 30 eller ubestemt tid, så kan det hende det har betydning, legger han til.