<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Definitivt et tegn på at han sliter

Talsmannen for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, mener Russlands mobilisering viser at landet er på defensiven i Ukraina-krigen. 

Publisert 21. sep. 2022 kl. 16.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
MOBILISERER: Russlands president Vladimir Putin. Foto: NTB

Tidligere onsdag ble det kjent at Russlands president Vladimir Putin varsler delvis mobilisering i det som er en klar russisk opptrapping av krigen i Ukraina. Mobiliseringen omfatter 300.000 personer i reservestyrkene.

– Vi forventet dette. Og 300.000 er mange, nesten dobbelt så mange som han satte inn i krigen tilbake i februar. Putin har mistet titusener av soldater i en hær med dårlig moral og samhandling – og et problem med desertering, sier talsmannen for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, ifølge Bloomberg til ABC-programmet «Good Morning America.»

– Det føles som at han er på defensiven

– Det er definitivt et tegn på at han sliter, og vi vet det. Det føles som at han er på defensiven, særlig i den nordøstre delen av Donbas, fortsetter han.

BIDEN-TALSMANN: John Kirby. Foto: NTB

Kirby karakteriserte samtidig Putins gjentatte atomvåpentrusler som «uansvarlige.»

– Vi må alltid ta denne type retorikk alvorlig. Vi overvåker deres strategiske holdning så godt vi kan, og kan endre vår holdning hvis vi må. Vi har ikke sett noen indikasjon på at det er nødvendig akkurat nå, sier Kirby videre.

Anerkjenner ikke folkeavstemninger

Tidligere denne uken hevdet de okkuperte territoriene i Kherson og Zaporizjzja og de russiskstøttede separatistene i Donetsk og Luhansk at folkeavstemninger om å slutte seg til Russland skal avholdes i perioden 23.-27. september.

Talsmannen er klar på at USA ikke vil anerkjenne slike folkeavstemninger.

– Dette er ukrainsk territorium. Det betyr ingenting hva slags humbug-avstemning de setter opp. Det er fortsatt ukrainsk territorium, sier han.