<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lover harde tak om statsbudsjettet

SV-leder Audun Lysbakken lover kamp i forhandlingene med regjeringen om statsbudsjettet – og advarer mot å tro at renteøkninger er eneste våpen mot inflasjon.

Publisert 24. sep. 2022 kl. 14.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 476 ord
TILBAKE: Tirsdag er SV-leder Audun Lysbakken tilbake på Stortinget etter snart fem måneder i pappapermisjon. Lørdag holdt han tale til SVs landsstyre. Foto: NTB

– Jeg ser for meg at vi får litt å arbeide med, sa Lysbakken tørt i sin tale til SVs landsstyre lørdag.

Talen er SV-lederens første siden han gikk ut i pappapermisjon i april. Nå er han tilbake i den politiske manesjen.

I talen gikk Lysbakken blant annet løs på det han omtaler som en «stråmann», nemlig regjeringens gjentatte advarsel om at det ikke kan brukes mer oljepenger i statsbudsjettet.

– Det er ikke noe rop i Stortinget om å bruke mer oljepenger. Det vi har tatt til orde for, er målrettede kutt i ting som bidrar til å presse prisene oppover, som nye store motorveier og oljeinvesteringer, sa Lysbakken, som blant annet varsler fortsatt kamp mot oljefeltet Wisting.

– Oljenæringen er den eneste som fortsatt får coronastøtte, kommenterte han.

– For dyr medisin

Lysbakken advarer også regjeringen mot å tro at renteøkninger er eneste våpen mot høy inflasjon.

– Skråsikkerhet på at renteøkninger er eneste medisin, er ikke klokt. Det kan fort bli en for dyr medisin. Vi kan være på vei inn i en lavkonjunktur allerede neste år. Det kan føre inn i en ny krise, advarte Lysbakken.

SV ønsker som kjent mer statlig kontroll over både matpriser og strømpriser.

– I krisetider trengs det mindre marked og mer styring, slo Lysbakken fast.

SV foreslår å pålegge regjeringen å finne ut hvordan norske strømpriser kan frikobles fra europeiske gasspriser, blant annet gjennom å etablere et prispunkt for strømmen som sendes gjennom utenlandskablene.

SV vil også øke skattene for de rikeste, og SV-lederen mener det haster med å få på plass en såkalt exitskatt for skatteflyktninger.

– Det finnes ingen unnskyldning for å flytte til Sveits for å spare skatt, sa Lysbakken med henvisning til blant andre Kjell Inge Røkke.

– De rike i Norge bør, kan og skal bidra mer til fellesskapet, slår han fast.

– Skjebnekrig

SV-lederen brukte også mye tid på Ukraina-krigen i sin tale. SV var splittet i spørsmålet om Norge burde sende våpenhjelp til Ukraina, men Lysbakken framholdt at han står på sitt om at det var riktig.

– Dette er et skjebnespørsmål i en skjebnetid. Det er et oppgjør mellom diktatur og demokrati. Dette er en krig som vil få veldig store konsekvenser for framtiden, framholdt han og viste til hvordan det han omtaler som autoritære høyrekrefter, vinner fram i Europa.

– En russisk seier i Ukraina vil skape mer av det samme. De massegravene som nå avdekkes i frigjorte områder i Ukraina, viser hva slags «fred» Putin kan tilby.

Lysbakken mener også regjeringen må ta innover seg at de som nå prøver å komme seg ut av Russland, er folk som ikke ønsker å kjempe Putins krig. Han er bekymret for at stadig flere land stenger grensene for disse.

– Jeg oppfordrer regjeringen til å finne måter å hindre at de som nekter å kjempe Putins krig, blir stengt inne i Russland, sier han.

(NTB)