<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Putin-fiende til Norge i neste uke

I 2005 ble han kastet ut av Russland og stemplet som en trussel mot nasjonal sikkerhet. Om en liten uke kommer Putin-kritiker Bill Browder til Norge.

Publisert 27. sep. 2022 kl. 11.29
Oppdatert 27. sep. 2022 klokken 12.49
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 527 ord
PUTIN-KRITIKER: Bill Browder. Foto: NTB

Bonnier Norsk Forlag skriver i en pressemelding tirsdag at menneskerettighetsaktivist Bill Browder kommer til Oslo i forbindelse med lanseringen av boken «Kalde penger. En sann historie om å overleve Putins vrede.»

Boken lanseres 30. september, altså førstkommende fredag, og Browder kommer til Oslo mandag 3. oktober.

Den amerikanskfødte, og nå britiske, politiske aktivisten var gjennom sitt Hermitage Capital Management en gang den største utenlandske investoren i Russland. Hedgefondet The Hermitage Fund leverte fra 1996 til 2007 en avkastning på 2.700 prosent, og på det meste forvaltet fondet 4,6 milliarder dollar. 

Utvist av Putin i 2005

Browder gikk inn og ryddet opp i korrupte russiske selskaper, og fikk løftet aksjekursene. Suksessen irriterte åpenbart president Vladimir Putin som ville ha grepet om kapitalmakten, og i 2005 ble Browder kastet ut av Russland og stemplet som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Siden har Browder vært en av Putins mest høylytte kritikere. Tilbake i mars, noen få dager etter at Russland gikk inn i Ukraina og klappjakten på oligarkenes verdier pågikk for fullt, hevdet aktivisten at Putin var i ferd  med å bli presset inn i et hjørne.

– Putin takler ikke bra å bli ydmyket. Hans respons er å brenne jorden med teppebombing og massive sivile tap som en måte å vise alle på at han ikke er en fyr man herjer med, sa Browder til Bloomberg den gang.

I både 2017 og 2018 prøvde russerne å få ham plassert på Interpols liste over kriminelle.

Advokaten døde i fengsel

Browders russiske advokat, Sergej Magnitskij, døde i et fengsel i Moskva i 2009. Han hadde gått til pressen med det han mente var en massiv korrupsjonsskandale som involverte flere russiske tjenestemenn, men ble selv tiltalt og dømt for skatteunndragelser.

I «Kalde penger» beskrives Magnitskij-drapet og hvordan han ble forsøkt dømt for en forbrytelse Browder hevder Putins støttespillere hadde begått. Boken åpner med at Browder blir arrestert av Interpol i Spania etter ønske fra Russland. Etter dette skal han ofte ha reist med livvakter for å unngå en ny arrestasjon eller et drapsforsøk.

Det er verdt å merke seg at Der Spiegel i en artikkel i 2019 tilbakeviste flere påstander Browder har kommet med rundt Magnitskij-saken.

Politiet er informert

Under Oslo-besøket, som politiet ifølge pressemeldingen er informert om, skal Browder møte Ine Eriksen Søreide for å snakke om de internasjonale sanksjonene mot russiske brudd på menneskerettighetene. 

I samarbeid med Civita og Helsingforskomiteen skal Putin-kritikeren også delta i et arrangement på Kulturhuset mandag kveld. Komitéen har samarbeidet med Browder i mange år, i arbeidet med en lov om menneskerettighetssanksjoner i Norge – en lov som nå har tredd i kraft.

Russisk blod i årene

Til slutt skal det nevnes at Browder har russisk blod i årene. Farfaren Earl Browder var radikal, og bodde i daværende Sovjetunionen i årene 1927-31. I løpet av denne perioden giftet han seg med Raisa Berkman, en jødisk russisk kvinne.

Etter sin retur til USA ble Browder leder for Det amerikanske kommunistpartiet, en posisjon han hadde til 1945. I 1936 og 1940 prøvde han også å bli president. Etter andre verdenskrig falt Browder i unåde i Moskva og ble utvist fra kommunistpartiet.