<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Underlig Høyre-kritikk

Statsminister Jonas Gahr Støre tar regjeringens første statsbudsjett i forsvar: Det er stramt, og sånn må det være, mener han.

Publisert 6. okt. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord
FORSVARER BUDSJETTET: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: NTB

– Det er et stramt budsjett, slår Støre (Ap) fast overfor NTB.

– Vi er i en tid der realiteten for mange er at selv om de får det samme neste år som de får nå, så vil de likevel ha mindre å rutte med fordi prisene stiger, sier statsministeren, som torsdag er i Praha for å delta på et felleseuropeisk toppmøte.

Avviser kritikk fra Høyre

Høyre er ikke enig i at Støre-regjeringens første statsbudsjett kan kalles stramt. Høyre-leder Erna Solberg viser til at det er satt av litt over 25 milliarder til dekning av koronautgifter, og at regjeringen reduserer oljepengebruken med 18 milliarder. «Stramt?», spør hun på Twitter.

Regjeringen legger i sitt budsjettforslag opp til en oljepengebruk på 316,8 milliarder oljekroner neste år, noe som er en nedgang på 18,3 milliarder fra i fjor.

Støre kaller kritikken fra Høyre underlig.

– Det er bare en liten del av historien, sier Støre og viser til at regjeringen har en lang rekke utgifter knyttet til strømstøtteordningen, flyktninger fra Ukraina, styrking av Forsvaret og flere eldre.

– Jeg går ut fra at Høyre ikke kan se bort fra dette. Når det skal skje innenfor et budsjett som skal bruke mindre oljepenger, så blir det stramt, sier han.

Hardt ut mot Frp

Frp-leder Sylvi Listhaug mener på sin side at regjeringen legger opp til tidenes skatte- og avgiftsbombe. I forslaget til statsbudsjett kutter regjeringen i skattene på inntekter på under 750.000 kroner med nær 4,5 milliarder kroner. For høyere inntekter økes skattene med 3 milliarder.

Kjente toner, repliserer Støre.

– Under Sylvi Listhaug er Frp til å kjenne igjen, sier han.

Støre mener Frp har gått bort fra den ansvarlige linjen for oljepengebruk han mener ble fulgt under Siv Jensen, og viser til at både Listhaug og Frp-veteran Carl I. Hagen har tatt til orde for å bruke mer oljepenger i statsbudsjettet.

– Det avviser vi. Det vil drive opp prisene, drive opp rentene og skade folks økonomi.

Vil ikke røpe konfliktsaker

Han kommer samtidig med en utfordring til Høyre og Frp, som han mener utgjør alternativet til den sittende Ap-Sp-regjeringen.

– De må avklare om det er denne pengebruken og disse prinsippene for håndtering av olje- og gassinntekter og pensjonsfondet som skal gjelde, sier han.

Når det gjelder mulige konflikter mellom Ap og Sp, vil ikke Støre røpe hvilke budsjettsaker det har vært vanskeligst for de to partiene å enes om.

– Jeg har veldig god erfaring fra denne arbeidsøkta med budsjettet, sier Støre.

– Vi har hatt Hurdalsplattformen som vi sto sammen om som grunnlag. Der er det et verdigrunnlag som vi deler, og vi kan sammen stå inne for dette budsjettet.

(©NTB)