<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stikker hånden inn i nytt vepsebol

Kina takker for Taiwan-forslag, men analytiker mener Elon Musk må lese seg opp før han «gir oss alle en lekse i diplomati.»

  Publisert 10. okt. 2022 kl. 15.33
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 369 ord
  IKKE KONFLIKTSKY: Elon Musk. Foto: NTB

  Elon Musk utløste sterke reaksjoner da han i forrige uke skrev at Ukraina bør fremforhandle en fredsavtale der landet avstår Krim til Russland for godt. 

  Nå har verdens rikeste mann involvert seg geopolitisk igjen. I et intervju med Financial Times antydet han lørdag en ordning der Kina vil få noe kontroll over Taiwan, men landets de facto ambassadør til USA, Hsiao Bi-khim, tvitret ifølge CNBC samme dag at øyas «frihet og demokrati ikke er til salgs.»

  Beijing anser demokratisk selvstyrte Taiwan som en «overløperprovins» som må gjenforenes med fastlandet, og Kina har ikke utelukket bruk av makt for å få det til.

  Kina-takk

  Musks anbefaling er å komme frem til «en spesiell administrativ sone for Taiwan som er rimelig spiselig», og at ordningen potensielt kan bli «mildere enn for Hongkong.»

  Sistnevnte har vært styrt etter et «ett land, to systemer»-prinsipp siden overleveringen fra Storbritannia i 1997, men kritikere hevder at innføringen av den nasjonale sikkerhetsloven i 2020 har innskrenket noe av friheten i ordningen som et «semi-selvstyre» under Beijing.

  Kina har takket Musk for hans anbefaling, og landets USA-ambassadør Qin Gang skrev ifølge CNBC en tweet lørdag at «fredfull gjenforening og ett land, to systemer er våre grunnleggende prinsipper for å løse Taiwan-spørsmålet.» Han gjentok også at Taiwan «som en spesiell administrativ region vil få gleden av en høy grad av selvstyre og et enormt rom for utvikling.»

  Diplomatilekse

  Taiwan har gjentatte ganger avvist en «ett land, to systemer»-ordning, og USA-ambassadør Hsiao fortsatte sin tweet lørdag med at «ethvert varig forslag for fremtiden vår må avgjøres fredelig, fritt for tvang og med respekt for det taiwanske folks demokratiske ønske.»

  Musk har tidligere vært veldig flatterende i sine uttalelser av Kina, som er et Teslas største og mest kritiske markeder og landet der gigantfabrikken i Shanghai er basert.

  – Verdens rikeste mann føler åpenbart at han har mye å si om disse geopolitiske spørsmålene. Jeg vil bare foreslå at han tar en grundigere titt på realitetene, den historiske presedensen og den geopolitiske debatten som omgir disse spørsmålene før han gir oss alle en lekse i diplomati, sier Bates Gill hos Asia Society Policy Institutes senter for Kina-analyse til CNBC mandag.